Un sistem stelar se află lângă o gaură neagră supermasivă

publicat de Florin Mitrea
5 vizualizări
Un sistem stelar se află lângă o gaură neagră supermasivă

O echipă internațională de astronomi a descoperit un sistem stelar binar localizat în apropierea găurii negre supermasive Sagittarius A* (Sgr A*) din centrul galaxiei noastre. În timp ce majoritatea stelelor din univers se formează în perechi sau în grupuri, lângă Sgr A* au fost identificate doar cinci sisteme stelare, toate fiind localizate la distanțe mari.

Noul sistem stelar, botezat D9, este cel mai apropiat descoperit până acum. Oamenii de știință cred că el ar putea fuziona sub forma unei singure stele în viitorul apropiat.

Descoperirile au fost publicate în revista Nature Communications și oferă noi perspective asupra condițiilor extreme existente în jurul găurii negre supermasive din centrul galaxiei noastre.

Un mediu aspru pentru stelele binare

În ultimii 30 de ani, astronomii au utilizat telescoapele cu infraroșu pentru a observa stelele de lângă Sagittarius A*. Cu toate acestea, observațiile au dus la mai mult întrebări și la puține răspunsuri. Regiunea centrală a Căii Lactee este încărcată cu milioane de stele și este împărțită în mai multe subregiuni.

O zonă interesantă este roiul stelar S, unde se află și Sgr A*. Având în vedere densitatea sa ridicată, astronomii au crezut că acest roi conține numeroase stele binare. Însă niciun astfel de sistem nu fusese descoperit până acum, singurele sisteme binare cunoscute fiind localizate mai departe de gaura neagră.

Explicația acestui fapt este existența unor forțe gravitaționale puternice. Stelele din roiul stelar S se rotesc pe orbite stabile în jurul găurii negre, la fel cum Pământul orbitează Soarele. Cu toate acestea, condițiile din regiune sunt extreme, deoarece Sgr A* este de patru milioane de ori mai grea decât soarele nostru. Drept urmare, stelele pot atinge viteze de câteva mii de kilometri pe secundă, formând un mediu neprielnic pentru apariția sistemelor stelare binare.

Noua abordare oferă rezultate

Cercetătorii au descoperit sistemul D9 utilizând diferite metode de observare a anumitor surse de praf din roiul stelar S. În mod normal, mai multe observații individuale realizate timp de un an sunt suprapuse pentru a amplifica semnalul obiectelor.

„Nimeni nu s-a uitat cu atenție la observațiile individuale ale surselor de praf”, spune Florian Peißker, de la Institutul de Astrofizică al Universității din Cologne, Germania. „Acesta a fost fundamentul studiului nostru: investigarea și analiza fiecărei observații. În felul acesta am identificat sistemul binar.”

Descoperirea sistemului stelar D9 oferă cercetătorilor noi posibilități de investigare a procesului de formare a stelelor în mod mai detaliat, deoarece se crede că sistemul va fuziona în următoarele sute sau mii de ani, formând o stea ceva mai grea. Prezența sistemului binar ar putea oferi noi indicii despre formarea stelelor în apropierea găurilor negre.

Sursa: SciTechDaily

Din aceeași categorie

© 2022-2025  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii