Transaminazele, enzime importante pentru metabolismul aminoacizilor

publicat de Florin Mitrea
24 vizualizări
Fiole sânge

Transaminazele sau aminotransferazele sunt enzime care catalizează un tip de reacții chimice denumite reacții de transaminare, care implică transferul unei grupări amino (NH2) de la o moleculă la alta. Transaminazele sunt importante pentru sinteza și metabolismul aminoacizilor – cărămizile de la baza structurii proteinelor. Aminotransferazele se găsesc predominant în ficat, unde ajută la scindarea substanțelor și la îndepărtarea toxinelor din corp.

Există diferite tipuri de transaminaze, cum sunt alanin-aminotransferaza (TGP sau ALT), aspartat-aminotransferaza (TGO sau AST) și gama-glutamil-transferaza (GGT). Aceste enzime pot fi măsurate în sânge pentru a evalua sănătatea și funcționarea ficatului. Nivelurile ridicate de transaminaze pot indica afecțiuni hepatice, precum boala ficatului gras, hepatita sau ciroza.

Aspartat-aminotransferaza (TGO) este o enzimă distribuită atât la nivelul ficatului, cât și la nivelul altor țesuturi și organe, cum sunt miocardul, fibrele musculare, rinichii, pancreasul, splina și creierul. Distribuirea acestei enzime la nivelul mai multor organe determină scăderea specificității sale hepatice, spre deosebire de TGP, care se regăsește în principal în ficat. Modificarea valorilor TGO este specifică mai multor afecțiuni, cum sunt infarctul miocardic acut, pericardita, insuficiența cardiacă, afecțiunile musculare inflamatorii, patologia hepato-biliară și pancreatică.

Alanin-aminotransferaza (TGP) este o enzimă regăsită predominant în ficat, și mai puțin în rinichi, miocard, mușchii scheletici și pancreas, având rol în reacțiile enzimatice de utilizare a proteinelor ca sursă de energie. TGP este mai specifică afecțiunilor hepatice decât TGO.

Gama-glutamil-transferaza (GGT) este o enzimă localizată în ficat și canalele biliare, unde este implicată în procesele metabolice ale mediatorilor de inflamație, ale substanțelor carcinogene și ale celor toxice. Cea mai mare parte a enzimei este legată de lipoproteinele cu densitatea joasă (LDL), dar există și sub formă liberă.

Factorii care pot crește nivelurile transaminazelor sunt consumul de alcool, obezitatea, colesterolul crescut, diabetul, medicamentele, infecțiile și bolile autoimune. În funcție de cauza și severitatea bolii, tratamentul poate implica modificări în stilul de viață, medicație sau intervenție chirurgicală.

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii