Suedia se confruntă cu cea mai rece vreme din ultimii 25 de ani

publicat de Florin Mitrea
31 vizualizări
Stradă înghețată în Suedia

Ziua de 3 ianuarie 2024 a fost cea mai rece zi de ianuarie din ultimii 25 de ani în Suedia, când, în nordul îndepărtat, temperatura a ajuns la -43,6 grade Celsius. Măsurătoarea a fost efectuată la stația Kvikkjokk-Arrenjarka. Și la alte stații din nordul țării au fost măsurate temperaturi de sub -40 de grade Celsius.

Anterior, cea mai coborâtă temperatură fusese înregistrată în ianuarie 1999, când temperatura a coborât la -49 grade Celsius, egalând un record stabilit în anul 1951.

Chiar dacă locuitorii din zonă sunt obișnuiți cu temperaturile coborâte, valul de ger polar a forțat operatorii de autobuze și trenuri să-și suspende serviciile. Circulația trenurile a fost perturbată și în țara vecină, Finlanda, unde au fost înregistrate -38,7 grade Celsius, în nordul regiunii Lapland. În orașul Tampere din Finlanda, circa 300 de oameni au rămas fără apă curentă din cauza înghețării unor conducte.

Meteorologii se așteaptă ca valul de căldură să se deplaseze înspre sud, în direcția capitalei Helsinki, unde deja s-au înregistrat temperaturi de -15 grade Celsius.

Frontul de aer polar va ajunge și în Norvegia până la sfârșitul acestei săptămâni, când la Oslo temperatura ar putea coborî până la -27 grade Celsius. 

Suedia deja a fost afectată de căderi masive de zăpadă, care au dus la închiderea școlilor și anularea unor curse aeriene.

Sursa: Phys.org

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii