Stafilococul auriu rezistent la meticilină (MRSA)

publicat de Florin Mitrea
157 vizualizări
MRSA

Adesea cunoscut sub denumirea de MRSA, stafilococul auriu rezistent la meticilină este un tip de bacterii care se găsește la nivelul pielii și este, de obicei, nepericulos. Totuși, odată ce pătrunde în interiorul corpului uman, printr-o tăietură de la nivelul pielii, Staphylococcus aureus poate crea probleme.

Oamenii pot contracta MRSA dintr-un spital sau prin contactul cu un alt obiect din viața de zi cu zi. De obicei, în spital oamenii sunt mai vulnerabili dacă sunt bolnavi și au un sistem imunitar slăbit. MRSA poate fi întâlnit pe echipamentele medicale, care, atunci când sunt utilizate la un pacient, îl pot infecta.

În afară de a-l contracta dintr-un spital, oamenii mai pot luat stafilococul atunci când participă la sporturile de contact, deoarece MRSA se transmite la nivelul tegumentului și poate pătrunde în organism printr-o tăietură sau o rană.

Este cunoscul faptul că stafilococul auriu rezistent la meticilină se transmite la utilizarea drogurilor intravenoase, mai ales când oamenii folosesc aceleași ace de seringă pentru a-și injecta drogurile. De fapt, infecțiile cu MRSA sunt mai frecvente la persoanele care consumă droguri injectabile decât la cele care nu fac acest lucru.

MRSA poate afecta corpul uman în diferite feluri. Cea mai ușoară infecție cu MRSA este cea de la nivelul pielii. În funcție de locul în care se produce infectarea, MRSA poate provoca înroșirea pielii, discomfort, dureri, febră și umflarea zonei infectate. O infecție poate semăna cu o mușcătură de păianjen și uneori este plină de puroi. Testele de laborator sunt importante pentru ca un medic să confirme dacă infecția este cauzată de MRSA.

Infecția poate deveni mai gravă dacă MRSA ajunge mai adânc în organism. Stafilococul poate infecta oasele, sângele, articulațiile, inima și plămânii. Atunci când se întâmplă acest lucru, infecția pune viața în pericol.

Există diferite modalități de prevenire a infecției cu stafilococul auriu rezistent la meticilină, inclusiv acoperirea rănilor pe măsură ce acestea se vindecă, spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun, dezinfectarea mâinilor cu alcool după atingerea unei suprafețe infectate și evitarea folosirii în comun a obiectelor de igienă personală (cum sunt aparatele de bărbierit sau prosoapele).

Prevenirea infecțiilor cu MRSA este importantă deoarece această bacterie este rezistentă la multe dintre antibioticele utilizate frecvent, inclusiv meticilina, penicilina, oxacilina și amoxicilina. Datorită acestei rezistențe la antibiotice, tratamentul este adesea foarte dificil. Din fericire, infecția cu MRSA poate fi tratată cu alte antibiotice, precum și prin alte metode, cum ar fi drenarea rănilor purulente.

Din aceeași categorie

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign