În septembrie 2022, în adâncurile Mării Baltice a avut loc un eveniment catastrofal. Gazoductele Nord Stream, care transportă gaz natural din Rusia spre Europa, au suferit mai multe rupturi. Acestea au fost urmate de emisii și eliberări fără precedent de metan – un gaz cu efect de seră puternic.
La acel moment, experții au încercat să estimeze scara daunelor produse. Analiza inițială a sugerat o scurgere semnificativă, dar relativ sub control. Totuși, un nou studiu publicat în revista Nature arată că realitatea este mai gravă.
Emisiile de metan au fost de două ori mai mari decât estimările inițiale, fiind astfel cele mai mari scurgeri înregistrate vreodată. Această descoperire a reaprins îngrijorările privind impactul asupra mediului al infrastructurii combustibililor fosili și nevoia urgentă de reducere a emisiilor globale de metan.
Potrivit studiului, cantitatea totală de metan scursă este între 445.000 și 485.000 de tone. Aceasta este în contrast cu primele estimări, care sugerau o cantitate de doar 75.000-230.000 de tone.
Metanul captează căldura în atmosferă mult mai repede decât dioxidul de carbon, ceea ce îl transformă într-un promotor important al încălzirii globale. Eliberarea unei cantități atât de mari accelerează schimbarea climatului în moduri ce nu pot fi ignorate.
Urmărirea emisiilor de metan
Pentru a determina adevărata amploare a scurgerilor, cercetătorii au utilizat date din surse multiple. Acestea au inclus câțiva sateliți, precum Copernicus Sentinel-1 și Sentinel-2 sau instrumentul IASI (Infrared Atmospheric Sounding Interferometer) de pe satelitul MetOp-B al Eumetsat. Alte informații au venit de la Landsat 8 și GHGSat ale ESA.
Cercetătorii au mai încorporat observații marine, măsurători atmosferice in-situ, monitorizări aeriene și calcule inginerești.
La studiu au participat 70 de oameni de știință de la 30 de organizații. El a fost finanțat parțial de două inițiative ale ESA (Agenția Spațială Europeană): MethaneCamp și Methane+.
Scurgerea de metan din Nord Stream este una dintre cele mai însemnate înregistrate vreodată. Ea a eliberat de peste patru ori cantitatea de metan eliberată de scurgerea Aliso Canyon din Statele Unite. Cu toate acestea, în ciuda magnitudinii sale, ea a reprezentat doar 0,1% din emisiile de metan cauzate de om în anul 2022, fiind echivalentul a două zile de emisii de metan din industria petrolului și gazelor.
Emisiile de metan, o problemă globală
Agenția Internațională a Energiei estimează că producția și utilizarea combustibililor fosili au dus la eliberarea în atmosferă a aproape 120 de milioane de tone de metan în anul 2023. Alte 10 milioane de tone au provenit de la producerea bioenergiei.
Descoperirile noului studiu reiterează nevoia urgentă de măsuri pentru monitorizarea și reducerea emisiilor globale de metan. Global Methane Pledge, care are ca obiectiv reducerea la jumătate a emisiilor de metan, se bazează pe o monitorizare și realizări științifice avansate pentru contracararea schimbărilor climatice.
Sursa: Earth.com