Schimbările climatice intensifică furtunile din Africa

publicat de Florin Mitrea
145 vizualizări
Mașină distrusă

Schimbările climatice au amplificat ploile care s-au revărsat peste sud-estul Africii și au omorât sute de oameni în timpul a două furtuni puternice de la începutul anului 2022. Însă lipsa informațiilor la nivel regional a făcut dificilă stabilirea rolului jucat de schimbările climatice în declanșarea acestor fenomene.

Descoperirile au fost descrise într-un studiu al unui consorțiu de oameni de știință din domeniul climatului și experți în dezastre numit rețeaua World Weather Attribution.

O serie de furtuni tropicale și ploi abundente au lovit sud-estul Africii în succesiune rapidă, din ianuarie până în martie. În cadrul studiului, cercetătorii au analizat două evenimente: (1) furtuna tropicală Ana, care a provocat inundații în nordul Madagascarului, Malawi și Mozambic, unde a omorât 70 de persoane în ianuarie, și (2) ciclonul Batsirai, care a inundat sudul Madagascarului în februarie și o cauzat sute de morți.

Pentru a căuta amprentele schimbărilor climatice, cercetătorii au ales mai întâi trei zile cu ploi abundente pentru fiecare furtună. Apoi au încercat să adune date observaționale din regiune pentru a reconstitui înregistrările istorice zilnice ale precipitațiilor din 1981 până în 2022.

Doar patru stații meteorologice, toate din Mozambic, au avut date consistente, de înaltă calitate, care acopereau acest interval de timp. Însă oamenii de știință au reușit să realizeze simulări ale climatului din regiune în absența și în prezența gazelor cu efect de seră emise de om.

Ansamblul acestor simulări a arătat că schimbările climatice au jucat un rol în intensificarea ploilor, a declarat Izidine Pinto, climatolog la Universitatea din Cape Town, Africa de Sud. Cu toate acestea, în lipsa datelor istorice suficiente despre precipitații, echipa de cercetători ”nu a putut stabili contribuția precisă” a schimbărilor climatice.

Sursa: Science News

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii