Populația lumii ar putea scădea la 6 miliarde până la sfârșitul secolului

publicat de Florin Mitrea
170 vizualizări
Sărbătorirea Anului Nod în Japonia

Creșterea populației s-ar putea opri până în anul 2050, înainte de a scădea la 6 miliarde de oameni în anul 2100, potrivit unei noi analize a tendințelor privind natalitatea.

Studiul, comandat de organizația non-profit The Club of Rome, prognozează că, dacă tendințele actuale continuă, populația lumii, care este în prezent de 7,96 miliarde, va atinge un vârf de 8,6 miliarde la mijlocul secolului, înainte de a scădea cu 2 miliarde înainte de sfârșitul secolului.

Prognoza este atât o veste bună, cât și o veste proastă pentru omenire: o scădere a populației umane va atenua ușor problemele de mediu ale Pământului, dar este departe de a fi cel mai important factor în rezolvarea lor.

Iar scăderea populației va îmbătrâni omenirea în ansamblul său și va scădea proporția de persoane apte de muncă, punând o povară și mai mare pe umerii tinerilor pentru finanțarea asistenței medicale și a pensiilor.

Dezvoltarea economică rapidă din țările în curs de dezvoltare are un impact major asupra ratei natalității, care scade pe măsură ce femeile au acces la o educație și la o asistență medicală mai bune.

Noul studiu este diferit de celelalte prognoze populaționale. De exemplu, în anul 2022, Organizația Națiunilor Unite a estimat că populația lumii va ajunge la 9,7 miliarde în anul 2050 și la 10,4 miliarde în anul 2100.

Alte modele prognozează creșterea populației pe baza unor factori ce influențează independența socială a femeii, cum este accesul la educație și măsuri contraceptive. Modelul Earth4All este ceva mai complex, integrând variabile legate de mediu și economie, cum sunt abundența energiei, inegalitatea, producția de hrană, nivelul veniturilor și impactul schimbărilor climatice.

Autorii studiului au investigat, de asemenea, legătură dintre mărimea populațiilor și capacitatea planetei de a le susține. Rezultatele au arătat că mărimea populației nu reprezintă un factor-cheie în privința schimbărilor climatice. În schimb, vina o poartă nivelurile ridicate de consum ale celor mai bogate persoane din lume. Locurile în care populația crește într-un ritm rapid prezintă o amprentă de mediu extrem de redusă per persoană, comparativ cu locurile în care populația și-a atins apogeul cu mai multe decenii în urmă.

Sursa: Live Science

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii