Plantele carnivore, în pericol de extincție

publicat de Florin Mitrea
87 vizualizări
Plante-ulcior

Un nou studiu internațional condus de Universitatea din Curtin, Australia, a arătat că aproximativ un sfert dintre speciile de plante carnivore din lume ar putea fi în pericol de extincție din cauza schimbărilor climatice, culegerii ilegale și schimbării folosinței terenurilor pentru agricultură, minerit și dezvoltare urbană.

Plantele carnivore sunt specii prădătoare care își obțin nutrimentele prin adaptări speciale care le permit să atragă, să captureze și să ucidă prada – în principal muște sau alte insecte mici, dar ocazional și păsări sau mamifere mici. Specii de plante carnivore bine cunoscute sunt plantele-ulcior și Venus flytrap (Dionaea muscipula).

Dr. Adam Cross, ecologist la Școala de Științe Moleculare și ale Vieții de la Universitatea din Curtin, a declarat că pierderea plantelor carnivore ar fi nu numai devastatoare datorită calităților lor speciale, ci ar avea și efecte potențial negative asupra ecosistemelor.

„Plantele carnivore sunt un grup iconic de plante, implicate în relații biologice complexe cu animalele – uneori furnizând habitate pentru animale sau chiar bazându-se pe animale să le digere prada pe care o prind”, a declarat dr. Cross. „Studiul nostru a descoperit că aprox. 25% dintre speciile de plante carnivore din lume prezintă un risc tot mai crescut de dispariție. Australia este pe locul șase în lume în ceea ce privește prezența speciilor de plante carnivore în pericol, după Brazilia, Indonezia, Filipine, Cuba și Thailanda.”

De obicei, plantele carnivore trăiesc în habitate extrem de sensibile și se află mai mereu în zone de conflict cu activitățile umane. Fiecare dintre cele 850 de specii de plante carnivore care au făcut obiectul studiului a fost analizată din punct de vedere al expunerii la amenințări de genul dezvoltării comerciale și rezidențiale, agricultură și acvacultură, producerea energiei și minerit, dezvoltarea transportului, culegere ilegală, evenimente geologice, schimbări climatice și condiții de vreme extreme.

„La nivel global, cele mai mari amenințări pentru plantele carnivore sunt practicile agricole și modificările sistemelor naturale, dar și modificările de mediu cauzate de schimbările climatice”, a declarat dr. Cross. „În vestul Australiei, care găzduiește cele mai multe specii de plante carnivore din lume, cea mai mare amenințare rămâne perturbarea habitatelor în urma activităților umane, care duce la modificări hidrogeologice, dar și climatul uscat care tinde să afecteze tot mai mult Australia.”

Coautorul studiului, dr. Andreas Fleischmann, de la Grădina Botanică din Munchen și Universitatea Ludwig Maximilians din Munchen, Germania, a notat că o altă problemă serioasă este culegerea ilegală a plantelor carnivore.

„Datorită trăsăturilor lor unice și fascinante, unele specii de plante carnivore sunt colectate ilegal din habitatele lor naturale și vândute colecționarilor pentru sume de ordinul sutelor de dolari”, a declarat dr. Fleischmann.

Gândindu-ne la viitor, coautorul studiului, dr. Alastair Robinson, de la Grădinile Botanice Regale din Victoria, Australia, a subliniat nevoia imediată a unor măsuri pentru salvarea plantelor carnivore de la dispariție.

„Trebuie puse în practică imediat inițiative de conservare pentru a preveni dispariția acestor plante în următorii ani și decenii”, a declarat dr. Robinson. „Sunt necesare măsuri globale urgente pentru reducerea ratei de pierdere a habitatelor, în special în regiunile unde plantele carnivore sunt cel mai amenințate, cum ar fi vestul Australiei, Brazilia, sud-estul Asiei și Statele Unite ale Americii.”

Sursa: Phys.org

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii