Pădurile de foioase sunt unele dintre cele mai populate biomuri de pe planeta noastră. Ele acoperă Europa și Japonia și se întâlnesc în partea estică a Statelor Unite ale Americii, Canada și China. Pădurile de foioase se caracterizează prin precipitații bogate, sol bogat și variații largi de temperatură între sezonul cald și sezonul rece.
Toate aceste condiții permit pădurilor de foioase să susțină o mare varietate de plante și animale.
Foioasele
Biomul pădurii de foioase și-a dobândit numele de la cele mai abundente forme de viață vegetală din cadrul său – arborii de foioase. Arborii de foioase, cum sunt stejarii, arțarii și fagii, își pierd frunzele în timpul toamnei, pentru a și le forma din nou în primăvara următoare. Pe măsură ce frunzele se pregătesc să cadă toamna, aceste păduri capătă nuanțe de roșu, portocaliu și galben.
Arborii oferă suport pentru alte plante, cum ar fi iedera (o plantă cățărătoare, toxică), în timp ce mușchii și lichenii cresc pe scoarța copacilor.
Arbuștii și florile sălbatice
Sub coronamentul copacilor, plantele din pădurile de foioase sunt distribuite pe mai multe niveluri de creștere. Primul nivel este cel arbustiv, în care cresc tufele și arbuștii, cum sunt azaleele, laurul și rododendronul. Arbuștii sunt și ei foioase, pierzându-și frunzele toamna.
Sub stratul arbustiv crește stratul de ierburi, format din flori sălbatice precum clopoțeii și Trillium – de obicei, aceste flori apar primăvara, înainte ca arborii să înfrunzească în totalitate.
În cele din urmă, lichenii, ciupercile și mușchii cresc pe stratul de pământ al pădurii, absorbind nutrimentele din solul umed.
Mamiferele și păsările
Puținii prădători mari din pădurile de foioase includ lupii, urșii, leii de munte și râșii. Căprioarele și elanii sunt cele mai mari mamifere erbivore din pădurea de foioase, dar se întâlnesc și erbivore mai mici, cum sunt veverițele și iepurii, precum și omnivore, cum sunt ratonii și oposumii.
Scorburile și ramurile copacilor oferă habitat pentru numeroase specii de păsări, care se hrănesc cu semințe. Gaițele, ciocănitorile și măcălendrii sunt obișnuite în acest biom. Din cauza iernilor reci, multe specii de păsări migrează în sud în timpul iernii.
Reptilele, amfibienii și insectele
Climatul relativ cald și umed al pădurilor de foioase oferă un habitat excelent pentru multe specii de reptile și amfibieni, care nu pot trăi în habitate mai reci. Broaștele râioase, broaștele de lemn și salamandrele trăiesc pe solul pădurii, multe dintre ele camuflate pentru a imita frunzele moarte, în descompunere, care acoperă pământul.
În pădurile de foioase trăiește o mare varietate de insecte; frunzele copacilor oferă hrană omizilor moliilor și fluturilor, iar lemnul constituie casă pentru termite și albinele-tâmplar. Cosașii se ascund prin frunziș, iar cicadele își petrec perioade lungi din viață îngropate sub pământ, hrănindu-se cu rădăcinile plantelor.
Sursa: Sciencing.com