Un nou studiu al oamenilor de știință de la Universitatea din Leiden, Olanda, arată profundele efecte pe care schimbările climatice le au asupra păsărilor migratoare. Studiul s-a concentrat pe păsările migratoare din Asia, fiind evaluate 16 specii.
Echipa de cercetători a descoperit că perturbările evenimentelor naturale obișnuite afectează semnificativ rețelele complexe de migrație a păsărilor.
De exemplu, schimbările climatice modifică momentul în care sosește primăvara, ceea ce duce la o nepotrivire între disponibilitatea hranei și venirea păsărilor într-o anumită regiune. Acest lucru este cu atât mai important pentru păsările migratoare, deoarece ele se bazează pe alinierea perfectă a sosirii lor cu disponibilitatea surselor de hrană.
Studiul a abordat această problemă prin analizarea integrității rețelei de migrație a acestor păsări. De obicei, păsările migratoare au o regiune în care iernează, una sau mai multe zone în care se opresc pentru odihnă și hrănire și o regiune în care se reproduc. Toate aceste regiuni sunt interconectate și formează o rețea.
Pentru a stabili modul în care modificarea climei afectează funcționalitatea rețelei de migrație, autorii studiului au comparat integritatea rețelei din ultimii 21 de ani, o perioadă marcată de numeroase schimbări ale climei, cu o perioadă ipotetică de 21 de ani lipsiți de schimbări climatice. Această comparație a permis izolarea impacturilor specifice ale schimbării climei asupra rețelei de migrație a fiecărei specii.
Păsările migratoare se confruntă cu o nouă realitate
Descoperirile sunt sumbre. Toate cele 16 specii de păsări studiate au fost afectate de schimbarea climatului, speciile care iernează mai aproape de zonele temperate confruntându-se cu mai multe provocări. Zonele temperate sunt afectate mai pronunțat de schimbările climatice, ceea ce crește dificultățile de adaptare a păsărilor care iernează în astfel de regiuni.
Noul studiu iese în evidență prin faptul că ia în considerare întreaga călătorie de migrație, nu doar aspecte izolate ale acesteia (ca de exemplu, doar perioada de cuibărire). Această abordare inovativă a fost posibilă datorită disponibilității informațiilor climatice pe termen lung, fapt care a permis analiza tendințelor și alte observații semnificative.
Metodele și descoperirile cercetătorilor olandezi sunt promițătoare pentru îmbunătățirea evaluării vulnerabilității speciilor migratoare la schimbarea climatului. Studiul oferă o imagine cuprinzătoare asupra provocărilor cu care se confruntă păsările migratoare în fața schimbărilor climatice, stabilind în același timp un nou standard pentru studiile viitoare în domeniu.
Sursa: Earth.com