O nouă eră pentru legendarul telescop de la Arecibo

publicat de Florin Mitrea
39 vizualizări
Telescopul Arecibo

Potrivit unui anunț al Fundației Naționale pentru Știință (NSF) din S.U.A., Laboratorul Cold Spring Harbor din New York, Universitatea din Baltimore, Maryland (S.U.A.), Universitatea Rio Piedras din San Juan (Puerto Rico) și Universitatea Sacred Heart din San Juan (Puerto Rico) vor prelua administrarea fostului telescop de la Arecibo, Puerto Rico.

Decizia vine după aproape un an de când agenția a hotărât înființarea unui centru educațional la Arecibo. Cu doi ani înainte de aceasta, antena principală a telescopului s-a prăbușit, iar NSF a luat decizia de a închide acest sit de cercetări în astronomie.

Dacă totul se va desfășura conform planului, noul centru se va deschide la începutul anului 2024 și se va concentra pe educația în domeniul științelor, inclusiv  în biologie și tehnologia informației. Numele centrului va fi Arecibo C3 (Arecibo Center fo Culturally Relevant and Inclusive Science Education, Computational Skills, and Community Engagement).

Însă unii oameni de știință se tem că noul centru se va îndepărta de astronomie. Descoperirile în astronomie realizate de fostul telescop au constituit o sursă de mândrie pentru Puerto Rico. În lipsa telescopului și a activității de cercetare, Arecibo C3 ar putea avea dificultăți în a atrage atât de mulți studenți ca înainte. Telescopul este localizat într-o zonă mai îndepărtată a insulei, dar antena sa simbolică era suficientă pentru a atrage numeroși vizitatori.

NSF, principalul administrator al sitului, a încercat să reducă finanțarea de la Arecibo timp de mai mulți ani. Înainte de prăbușirea antenei principale, agenția contribuia cu 7,5 milioane de dolari anual.

În prezent, nu există planuri pentru reluarea activității de cercetare cu echipamentele rămase la Arecibo, inclusiv radio-telescopul cu diametrul de 12 metri, care a fost îmbunătățit la începutul acestui an. În schimb, Arecibo C3 se va concentra, parțial, pe studierea biologiei, introducând tehnică numită „cod de bare al ADN-ului”; studenții vor colecta mostre de ADN de la flora și fauna din jurul centrului și vor identifica speciile pe baza unor secvențe genetice scurte sau coduri de bare, pentru a cataloga biodiversitatea regiunii.

În cadrul Arecibo C3 va funcționa și o expoziție de astronomie, care va prezenta datele colectate de Telescopul Arecibo de-a lungul timpului.

Sursa: Nature

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii