Deja știm că schimbările climatice afectează curenții oceanici în nenumărate feluri, însă mai rămâne întrebarea despre modul în care funcționează aceste relații. Un studiu recent, publicat în revista Geology, caută să ofere răspunsul la această întrebare.
Oamenii de știință au studiat cu atenție datele care se întind până în urmă cu 66 milioane de ani, analizând straturile de sedimente din 293 de situri pentru a afla tăria curenților oceanici de-a lungul mileniilor și modul în care aceasta este legată de schimbările de temperatură. Acest lucru a oferit o mulțime de date suplimentare dincolo de cei aproximativ 30 de ani de imagini satelitare pe care cercetătorii le-au utilizat în mod tradițional pentru a vedea cum se modifică activitatea curenților oceanici pe măsură ce temperatura globală continuă să crească.
Echipa de cercetători a descoperit că, în decursul ultimelor 13 milioane de ani, pe măsură ce Pământul s-a răcit gradual, golurile din straturile de sedimente au devenit mai puțin frecvente. Acest fapt arată că viteza curenților din adâncurile oceanului s-a redus per total.
Spre comparație, în perioada fierbinte care a precedat cele 13 milioane de ani de răcire, circulația din adâncurile oceanului pare să fi fost mult mai activă. În acele vremuri, temperaturile globale ar fi fost cu 3-4 grade Celsius mai ridicate decât astăzi.
Fluctuațiile curenților oceanici nu afectează numai fundul mării. Aceste turbulențe din adâncuri au o influență asupra tuturor, de la tiparele meteorologice majore până la distribuția vieții marine.
Cu cât învățăm mai multe despre trecut, cu atât predicțiile noastre vor fi mai apropiate de realitate atunci când vine vorba de modelarea modului în care schimbările climatice vor afecta oceanele viitorului. Oceanul deja a absorbit cantități uriașe de carbon și căldură.
Studiile anterioare arătaseră că, în perioadele de încălzire a climatului, oceanele pot înmagazina mai mult carbon, în principal prin intermediul planctonului care folosește carbonul dizolvat pentru a-și construi cochiliile, apoi ajunge la fundul oceanului după moarte, capturând carbonul absorbit.
Acum a devenit mai clar faptul că în adâncurile oceanului există mai multă activitate, pe măsură ce temperaturile de pe Pământ continuă să crească. Însă sunt necesare studii suplimentare pentru a evalua impactul asupra vieții și atmosferei.
Sursa: Science Alert