Crearea unor căi accesibile de stocare a carbonului și de creștere a biodiversității poate fi de ajutor pentru încetinirea schimbărilor climatice. Micropădurile – petice mici și dense de pădure – devin tot mai populare, mai ales în zonele urbane unde spațiul disponibil este puțin, deoarece ele pot încăpea aproape oriunde.
În timp ce unele proiecte de împădurire sunt criticate pentru lipsa lor de varietate, micropădurile sunt construite sub formă de straturi forestiere. Acest lucru le face păduri adevărate, unde numeroase plante, insecte și ciuperci se pot adăposti.
Defrișările rapide fac ca planeta noastră să piardă o parte importante a resurselor sale de stocare a carbonului și de biodiversitate. Mai puțin carbon stocat în arbori înseamnă mai mult carbon în atmosferă, iar mai mult carbon în aer înseamnă o planetă mai caldă.
Atât pădurile mici, cât și pădurile vaste, așa cum este Pădurea Amazoniană, sunt vitale pentru ecosisteme. Ele conțin un nivel crescut al biodiversității și absorb cantități mari de carbon. Micropădurile sunt utilizate și pentru a răcori orașele, pe măsură ce încălzirea globală se extinde.
Ce sunt micropădurile
O micropădure este o pădure mică și densă, cu o biodiversitate ridicată. Tehnica este o formă de împădurire, adică plantarea unei păduri într-un loc în care aceasta nu a existat înainte. Aceasta diferă de reîmpădurire, prin care este refăcută o pădure existentă. Însă atunci când o sigură specie de arbori este plantată pe mai multe hectare de teren, se formează un deșert biologic – câmpuri acoperite de monoculturi, cu puține animale și alte plante.
Pădurile au nevoie de mai multe niveluri de viață vegetală și animale pentru a supraviețui. Aceste straturi creează o întrepătrundere a biodiversității între ciuperci, animale, plante și mediu. Fiecare strat le ajută pe celelalte pentru a deveni mai sănătoase. Se estimează că pădurile tradiționale găzduiesc aproximativ 80% dintre toate speciile terestre de pe planeta noastră. Micropădurile își propun să reproducă acest nivel de biodiversitate la o scară mai mică.
Micropădurile sunt plantate dens și reprezintă un punct de atracție pentru insecte și alte animale mici. În zonele urbane, peticele de pădure îmbunătățesc sănătatea, răcoresc orașele mai eficient decât plantele ornamentale și îndepărtează poluanții. Pădurile urbane mai îndeplinesc și alte roluri, cum ar fi acela de tampon în fața unor dezastre precum uraganele și tsunamiurile.
Micropădurile Miyawaki
Tehnica de creare a micropădurilor a fost introdusă de Akiro Miyawaki, un botanist și ecolog japonez, care a fost inspirat de pădurile sacre japoneze pentru a dezvolta propria metodă de plantare a unei păduri. La moartea sa în anul 2021, Miyawaki încă planta păduri, iar în decursul vieții sale a plantat mii de micropăduri, însumând peste 40 de milioane de arbori.
Pădurile Miyawaki sunt cel mai des întâlnit tip de micropădure. După ce solul este adus la o stare de sănătate corespunzătoare, sunt plantate straturi de plante forestiere native, cu o densitate de 20-30 de ori mai mare decât într-o pădure obișnuită. Micropădurile sunt monitorizare timp de mai mulți ani. Deoarece concurează pentru spațiu, se estimează că aceste păduri cresc de zece ori mai repede decât cele normale. În final, micropădurile sunt lăsate să se dezvolte pe cont propriu.
De ce este importantă biodiversitatea
Biodiversitatea reprezintă diversitatea lumii vii, de la microbii minusculi până la uriașii arbori sequoia, și este extrem de utilă în lupta împotriva schimbărilor climatice. Din nefericire, speciile de plante și animale sunt într-un declin alarmant, pe măsură ce habitatele le sunt distruse sau perturbate. Acest fenomen mai este cunoscut sub denumirea de cea de a șasea extincție, speciile dispărând cu cea mai mare rată înregistrată vreodată.
Plantele nu pot crește în lipsa polenizatorilor, inclusiv acele plante care stau la baza alimentației omului. Alterarea țesăturii vieții are impact negativ și asupra sănătății umane. Producerea energiei, apa potabilă, controlul bolilor și multe altele depind de o biodiversitate bogată.
La fel ca organismul uman, planeta are nevoie ca toate componentele sale să funcționeze împreună. Un ecosistem divers absoarbe mai bine carbonul deoarece funcționează mai bine. Ecosistemele bogate creează, de asemenea, bariere împotriva impacturilor schimbărilor climatice. Pădurile de mangrove puternice previn furtunile devastatoare, iar pădurile bogate previn eroziunea și incendiile devastatoare.
Pot micropădurile ajuta în lupta împotriva schimbărilor climatice?
Micropădurile nu vor putea înlocui milioanele de hectare de păduri native pierdute în fiecare zi și nu ar trebui văzute ca o soluție pentru reîmpădurire. Mai degrabă ele ar putea fi folosite pentru refacerea zonelor în care există puțină biodiversitate. De asemenea, ele pot absorbi cantități însemnate de carbon.
Utilizând metoda Miyawaki, micropădurile ajung la maturitate în câteva decenii, nu într-un secol, ceea ce înseamnă că arborii pot absorbi cantități mari de carbon mai devreme. Pădurile mature sunt bariere mai bune și găzduiesc mai multe plante și animale.
Popularitatea micropădurilor este în creștere în toate orașele de pe glob, acolo unde spațiul și spațiile verzi sunt puține. Deoarece aceste păduri sunt atât de mici, amenajarea lor este mult mai facilă. Totuși, pregătirea solului urban poate fi mai costisitoare la început.
Sursa: Earth.org