Lupul cenușiu (Canis lupus) este cea mai mare specie din familia câinilor sălbatici. Femelele sunt mai mici decât masculii. Masculii au coada dreaptă și pieptul îngust. Laba piciorului este mare, iar picioarele sunt lungi.
Blana este culoare predominant brun-cenușie, cu variații multiple. Ea se compune, de fapt, din două rânduri de peri: unul foarte des, lânos, lângă piele, de culoare gălbui-cenușie, și un al doilea, mai lung, numit spic, având vârful negru. Năpârlind în general toamna în zonele temperate, lupul are o „haină” de vară, mai închisă la culoare, și o alta de iarnă, mai deschisă, pentru a se putea camufla, fiind astfel mai greu zărit de pradă și putând deci să vâneze mai ușor.
Datorită auzului și mirosului foarte dezvoltate, animalul este capabil să urmărească cu succes prada. În plus, picioarele lungi îi permit să facă pași lungi și să alerge cu viteză mare în timpul urmăririi.
Lupul cenușiu este un animal robust și suplu, lung de până la aproximativ 1,5 m, la care se adaugă o coadă de până la circa 0,8 m. Masa este variabilă, de obicei între 30 și 50 kg, dar depășind în unele cazuri 70 kg.
Lupul cenușiu
Regnul: Animalia
Încrengătura: Chordada
Subîncrengătura: Vertebrata
Clasa: Mammalia
Ordinul: Carnivora
Subordinul: Caniformia
Familia: Canidae
Genul: Canis
Specia: Canis lupus
Distribuție
Lupii cenușii se întâlnesc în America de Nord și Eurasia, în principal în zonele îndepărtate și în sălbăticie. Arealul lor include habitate diferite, cum sunt pădurile, tundra arctică, terenurile aride și preria.
Comportament și stil de viață
Lupii cenușii sunt animale sociale, care trăiesc, vânează și călătoresc în haite. O haită de dimensiune medie este formată din 7-8 indivizi, inclusiv masculul și femela alfa cu puii și tineretul lor. Lupii alfa sunt conducătorii haitei, având rol în stabilirea teritoriului, alegerea zonelor pentru construirea vizuinii, urmărirea și vânarea prăzii.
Lupii au legături strânse cu membrii haitei lor, comunicând între ei prin diferite mijloace, inclusiv lătratul, urlatul și mârâitul.
Activitatea lor cea mai intensă are loc la răsăritul și apusul soarelui. De fapt, lupii cenușii nu urlă la lună: pur și simplu ei au tendința de a urla atunci când noaptea este mai luminoasă, ceea ce se întâmplă de obicei în timpul lunii pline.
În decursul anului, aceste carnivore trec printr-o fază staționară și una nomadă. Faza staționară are loc în lunile de primăvară și vară, atunci când puii sunt în creștere, iar faza nomadă are loc toamna și iarna. Lupii cenușii preferă să călătorească noaptea, putând parcurge până la 200 km pe zi.
Dietă și hrănire
Lupii cenușii sunt carnivori și necrofagi. Dieta lor obișnuită constă din ungulate, cum sunt căpriorul, cerbul sau elanul. De asemenea, vânează specii mici, cum sunt iepurii și castorii. În plus, ei se hrănesc și cu resturi de animale moarte.
Comportament de împerechere
În cadrul haitei, doar masculul și femela alfa se reproduc. Lupii alfa sunt monogami și se împerechează pe viață, până când unul dintre ei moare, după care se stabilește un alte individ alfa și perechea se reface.
Sezonul de reproducere este din ianuarie până în aprilie. Femela este responsabilă de săparea viziunii, unde ea va naște și va crește puii. Perioada de gestație este de 60-63 de zile, după care se nasc 1-14 pui (în medie, 6-7 pui). În primele 45 de zile, toți membrii haitei participă la hrănirea puilor prin regurgitare. Mama rămâne cu puii în primele trei săptămâni, după care aceștia continuă să trăiască în vizuină până la vârsta de 8-10 săptămâni. Femelele ating maturitatea sexuală la doi ani, iar masculii la trei ani.
Populație și amenințări
Principalele amenințări la adresa lupului cenușiu sunt pierderea și reducerea habitatului, care duc la o reducere considerabilă a populațiilor sale. Deoarece sunt considerate prădători ai animalelor domestice, aceste carnivore sunt deseori omorâte. În anumite regiuni ale arealului său, specia nu este protejată legal, motiv pentru care este vânată intens.
Lupii cenușii sunt bine răspândiți în arealul lor. În prezent, populațiile speciei sunt stabile, fiind estimate la aproximativ 400.000 de indivizi. Pe Lista Rioșie a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN), lupul cenușiu este clasificat drept specie neamenințată cu dispariția (specie nepericlitată).
Hrănindu-se cu o mare varietate de specii de animale, lupii controlează populațiile acestora, eliminând exemplarele bolnave sau bătrâne. Carcasele lăsate de lupi reprezintă o sursă importantă de nutrimente și hrană pentru alte animale, cum ar fi necrofagii sau urșii grizzly.
Sursa: Animalia.bio