JUICE, o misiune spre lunile înghețate ale lui Jupiter

publicat de Florin Mitrea
132 vizualizări
Sonda spațială JUICE

Misiunea JUICE (Jupiter Icy Moons Explorer) este o misiune a Agenției Spațiale Europene (ASE) care va explora planeta Jupiter și trei dintre sateliții săi naturali: Europa, Callisto și Ganymede. Misiunea nu include un lander, ci doar o sondă care va orbita planeta și luna Ganymede.

JUICE a fost lansată cu succes în data de 14 aprilie 2023, la ora 12:14 GMT, de la baza spațială europeană Kourou, din Guyana Franceză. Sonda va avea nevoie de aproape opt ani pentru a ajunge la Jupiter, cea mai mare planetă din sistemul nostru solar.

Sonda JUICE se va afla pe orbita lui Jupiter în același timp cu sonda Europa Clipper a NASA, care va studia celălalt satelit al lui Jupiter, Europa. După aproximativ patru ani de la sosirea în sistemul lui Jupiter, JUICE va intra pe orbita lui Ganymede, cea mai mare lună a planetei gigant.

De ce avem nevoie de sonda spațială JUICE?

Doar două sonde spațiale au ajuns pe orbita lui Jupiter: sonda Galileo, care a studiat planeta gazoasă între anii 1995 și 2003, și sonda Juno, care se rotește în jurul planetei din anul 2016.

Misiunea Galileo o descoperit dovezi ale existenței unor oceane de apă lichidă sub crusta de gheață a trei sateliți jovieni: Europa, Ganymede și Callisto. Misiunea a mai descoperit că Ganymede are propriul său câmp magnetic și că furtunile din atmosfera lui Jupiter pot fi mai mari decât Pământul.

Misiunea Juno a dezvăluit mai multe detalii despre aceste furtuni și că straturile atmosferei planetei de întind dincolo de învelișul său de nori. Misiunea a mai descoperit că Jupiter ar putea avea un nucleu format din metale grele în formă diluată.

Planeta Jupiter

Jupiter, cea mai mare planetă din Sistemul Solar

Jupiter este a cincea planetă de la Soare și de departe cea mai mare planetă din sistemul nostru solar, având mai mult decât dublul masei...

Cu toate acestea, rămân multe întrebări fără răspuns în privința planetei Jupiter și a sateliților săi, legate mai ales de potențialul acestora de a susține viața. Împreună, misiunile JUICE și Europa Clipper vor îmbunătăți cunoștințele noastre despre sistemul planetei Jupiter și vor pregăti terenul pentru o viitoare misiune pe suprafața satelitului Europa.

Când va ajunge sonda JUICE pe Jupiter?

Călătoria sondei JUICE până la Jupiter va dura șapte ani și jumătate și va include trei întoarceri spre Pământ, unde sonda se va folosi de gravitația planetei noastre pentru a-și ajusta traiectoria. Sonda va efectua o astfel de manevră și cu planeta Venus.

Sonda va ajunge în sistemul lui Jupiter în decembrie 2031 și va petrece trei ani pe orbita planetei, efectuând zboruri în apropierea celor trei sateliți principali ai planetei: Europa, Ganymede și Callisto. Apoi sonda va intra pe orbita lui Ganymede.

Ce va face sonda JUICE pe Jupiter?

Deoarece sonda Europa Clipper a NASA va orbita deja planeta Jupiter atunci când JUICE va ajunge la destinație, efectuând zboruri aproape de suprafața satelitului Europa, sonda JUICE se va concentra predominant pe sateliții Ganymede și Callisto.

Sonda JUICE va efectua doar două zboruri deasupra lunii Europa, apropiindu-se doar la 400 km față de suprafața de gheață a acesteia. Europa se află pe orbita lui Jupiter la o distanță de 671.000 km, aproape dublul distanței de la Pământ la Lună.

JUICE va efectua 21 de zboruri în apropierea satelitului Callisto, apropiindu-se la 200 km de suprafața acestuia. Aflându-se pe orbită la o distanță de 1,9 milioane de kilometri față de Jupiter, Callisto este o lume total diferită față de Europa. Având aproximativ mărimea planetei Mercur, Callisto este al doilea cel mai mare satelit al lui Jupiter și are o suprafață presărată cu cratere, despre care oamenii de știință cred că sunt cele mai vechi din sistemul nostru solar. Nu este sigur dacă sub suprafața lui Callisto există un ocean de apă lichidă, ca în cazul sateliților Europa și Ganymede.

Înainte de a intra pe orbita lui Ganymede, sonda JUICE va efectua 12 zboruri în jurul acestei luni, apropiindu-se la 400 km de suprafața acesteia. Ganymede se află la o distanță de 1,07 milioane de kilometri față de Jupiter și prezintă o probabilitate redusă de a găzdui forme de viață.

Imagine de aproape a satelitului Europa al planetei Jupiter

Misiunea Juno a NASA durează peste așteptări

Sonda spațială Juno a NASA a fost programată inițial să își încheie misiunea în anul 2018, după efectuarea a 34 de orbite în jurul lui Jupiter.

Ce va afla JUICE despre Jupiter și lunile sale?

Sonda JUICE poartă 10 instrumente științifice care, împreună cu cele de pe sonda Europa Clipper, vor ajuta oamenii de știință să studieze lunile lui Jupiter și potențialul lor de găzduire a vieții. Printre instrumentele lui JUICE se numără camere, senzori pentru analiza compoziției chimice a suprafeței lunilor și mediului în jurul acesteia, magnetometre și un radar care va cartografia în mod detaliat suprafața lunilor și va putea vedea sub crusta lor de gheață.

Oamenii de știință speră ca aceste măsurători să confirme prezența oceanelor sub suprafața înghețată a acestor luni. Ideea că unii sateliți ai lui Jupiter ar conține apă în stare lichidă sub crusta lor de gheață a venit de la sonda Galileo, care a măsurat perturbări stranii în câmpul magnetic al lui Jupiter. Aceste anomalii au fost atribuite mișcării unui lichid din interiorul lunilor Europa și Ganymede.

Cu ajutorul sondei JUICE, oamenii de știință vor utiliza o altă metodă pentru a dovedi existența acestui ocean obscur. Prin efectuarea de măsurători regulate ale suprafețelor lui Ganymede și Callipso, cu ajutorul altimetrelor cu laser, JUICE va dezvălui modificarea în timp a formei acestor luni, pe măsură ce ele călătoresc prin imensul câmp gravitațional al lui Jupiter.

Observațiile efectuate cu Telescopul Spațial Hubble și alte telescoape terestre au furnizat dovezi despre prezența unor oceane subterane de apă lichidă pe Europa și Ganymede și chiar vapori de apă în atmosfera lunii Europa. Însă oamenii de știință încă nu cunosc mărimea și adâncimea acestor oceane.

Cercetătorii sunt mai puțin siguri de existența unui ocean subteran pe Callisto, dar probabil că JUICE va oferi răspuns și acestei întrebări. Callisto este o lume foarte stranie, complet inactivă și cu suprafața presărată cu numeroase cratere, despre care astronomii cred că este cea mai veche suprafață din Sistemul Solar. Callisto s-a format în urmă cu 4 miliarde de ani, odată cu planeta Jupiter, iar suprafața sa rămas aceeași de atunci.

În cazul lui Ganymede, ținta principală a sondei JUICE, cercetătorii speră să înțeleagă de ce luna are propriul său câmp magnetic, nemaiîntâlnit la alte luni din sistemul nostru solar.

În privința lui Jupiter, sonarele de la bordul sondei JUICE vor permite oamenilor de știință să măsoare viteza vântului și temperatura din atmosfera planetei gazoase și să obțină noi informații despre vreme și tiparele climatice. Spectrometrele lui JUICE vor putea detecta compuși chimice în unele părți ale atmosferei.

Agenția Spațială Europeană speră ca JUICE să ofere noi informații despre benzile luminoase și întunecate din atmosfera lui Jupiter, a căror opacitate variază. Sonda va studia, de asemenea, procesele care au loc în atmosfera medie și superioară a planetei, care se extinde dincolo de norii vizibili.

Așadar, prin colectare informațiilor despre Jupiter și trei dintre lunile sale, Misiunea JUICE va permite oamenilor de știință să studieze întregul sistem jovian, care poate servi ca un model în miniatură al unui sistem stelar.

Sursa: Space.com

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii