Homo juluensis, un nou capitol în evoluția omului

publicat de Florin Mitrea
10 vizualizări
Homo juluensis, un nou capitol în evoluția omului

Cercetătorii de la Universitatea din Hawaii susțin că ar fi descoperit o nouă specie umană, denumită Homo juluensis, care include grupuri misterioase precum Denisovanii – rude arhaice ale omului, a căror istorie încă este investigată.

Profesorul Christopher J. Bae, de la Departamentul de Antropologie de la Mānoa, studiază strămoșii oamenilor din Asia de peste 30 de ani. Studiul său recent, ale cărui rezultate au fost publicate în revista Nature Communications, ajută la clarificarea unor confuzii despre diferite specii asemănătoare omului care au coexistat în regiune în a doua jumătate a Pleistocenului (în urmă cu între 300.000 și 50.000 de ani).

Homo juluensis a trăit în urmă cu aproximativ 300.000 de ani în estul Asiei, a vânat cai sălbatici în grupuri mici, și-a confecționat unelte din piatră și probabil că a prelucrat pieile animalelor, înainte de a dispărea în urmă cu aproximativ 50.000 de ani.

Se presupune că noua specie include enigmaticii Denisovani, o populație cunoscută în principal după ADN-ul său extras din câteva rămășițe descoperite în Siberia și după câteva fosile descoperite în Tibet și Laos. Bineînțeles, sunt necesare studii suplimentare pentru a verifica această relație, la baza căreia stau doar similarități în privința fosilelor de maxilar și dinți descoperite în aceste situri.

Antropologii americani au propus o nouă organizare a dovezilor fosile, care ar putea fi asemuită cu organizarea unui album foto de familie în care unele fotografii sunt mai neclare sau mai dificil de identificat. Practic, ei au creat un sistem mai clar pentru încadrarea și înțelegerea acestor fosile umane arhaice descoperite în China, Coreea, Japonia și sud-estul Asiei.

Studiul a făcut ordine în fosilele de hominini (strămoși ai omului) care nu puteau fi încadrate cu certitudine în rândurile lui Homo erectus, Homo neanderthalensis sau Homo sapiens. El este important deoarece ajută oamenii de știință să înțeleagă mai bine povestea complexă a evoluției omului în Asia.

Sursa: Phys.org

Din aceeași categorie

© 2022-2025  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii