Câteva lucruri despre microplastic și pericolul pe care îl reprezintă

publicat de Florin Mitrea
69 vizualizări
Microplastic

Microplasticul are dimensiuni mici, dar, cu toate acestea, reprezintă o mare problemă de poluare a mediului.

Aceste bucățele minuscule de plastic au doar 5 milimetri sau mai puțin. Unele chiar sunt fabricate atât de mici. De exemplu, biluțele minuscule din unele paste de dinți sau loțiuni de curățare a feței sunt microplastic. Însă o mare parte a microplasticului provine din bucăți mari de plastic care s-au degradat în mediul înconjurător.

Microplasticul călătorește pe distanțe lungi cu ajutorul vântului și al curenților oceanici. De aceea, el a ajuns peste tot, din vârfurile munților până în ghețurile arctice. Microplasticul este atât de răspândit încât numeroase animale ai ajuns să îl mănânce. Bucăți mici de plastic au fost descoperit în corpul păsărilor, peștilor, balenelor, coralilor și al altor specii. Această poluare le poate perturba creșterea sau poate provoca alte daune.

Microplasticul se întâlnește, de asemenea, și în corpul omului. Se crede că americanii consumă în jur de 70.000 de bucăți minuscule de plastic în fiecare an. Oamenii pot inhala particulele de plastic din aer sau pot consuma pești și alte animale cu conținut de microplastic ori pot bea apă „condimentată” cu microplastic. Apoi microplasticul poate trece din plămâni sau intestin în fluxul sanguin.

Cercetătorii încă nu cunosc riscurile pentru sănătate ale expunerii la microplastic, însă îngrijorările sunt în creștere. Motivul este faptul că plasticul este fabricat din diferite substanțe chimice, dintre care unele prezintă un risc cunoscut pentru sănătate. De asemenea, plasticul funcționează ca un burete și absoarbe alți poluanți din mediu.

Oamenii de știință încearcă să vine cu soluții la problema microplasticului. Unii caută noi modalități de degradare a plasticului în mediul înconjurător. Alții cercetează materiale ecologice pentru a le utiliza în locul plasticului. Însă cea mai simplă soluție la problema poluării cu microplastic este una pe cate o putem implementa chiar acum: utilizarea a mai puțin plastic în viața de zi cu zi.

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii