Formarea continentelor, reimaginată de o nouă teorie

publicat de Florin Mitrea
7 vizualizări
Formarea continentelor

Formarea continentelor Pământului, în urmă cu miliarde de ani, a creat fundația pentru apariția și proliferarea vieții. Totuși, părerile oamenilor de știință rămân împărțite în ceea ce privește modul de formare a acestor mase de uscat și procesele geologice implicate.

Un studiu recent al oamenilor de știință de la Universitatea din Chicago, Statele Unite, publicat în revista Nature Geoscience, vine cu noi informații și zdruncină puțin teoria principală privind formarea continentelor. Studiul a utilizat modele computerizate pentru a analiza formarea magmelor despre care se crede că ar conține indicii referitoare la originea continentelor.

Magma este materia topită care, atunci când se răcește, formează roci și minerale. Cercetătorii au căutat magmă care corespunde semnăturii chimice a depozitelor rare ale mineralului denumit zirconiu, care datează din urmă cu între 2,5 și 4 miliarde de ani, din Arhaic, perioadă în care oamenii de știință cred că s-ar fi format primele continente.

Formarea continentelor prin subducție

Anul trecut, cercetătorii din China au publicat o lucrare în care susțineau că zirconiul din Arhaic s-ar fi putut forma doar prin subducție – procesul prin care două plăci tectonice intră în coliziune sub apă, împingând mase de uscat la suprafață. Acest proces se desfășoară și în zilele noastre, cauzând cutremure de pământ și erupții vulcanice și remodelând coastele continentelor.

Însă autorii noului studiu au descoperit că fenomenul de subducție nu era necesar pentru formarea zirconiului în Arhaic. În schimb, aceste minerale s-ar fi putut forma în condițiile de temperatură și presiuni ridicate asociate cu topirea scoarței primordiale a Pământului.

Rezultatele studiului ridică semne de întrebare și în privința momentului în care plăcile tectonice au apărut pe Pământ. Dacă primele continente ale planetei noastre s-au format prin subducție, atunci ele au început să se deplaseze în urmă cu între 3,6 și 4 miliarde de ani – la 500 de milioane de ani după formarea planetei. Însă teoria alternativă, a formării continentelor prin topirea scoarței primordiale, sugerează că tectonica plăcilor și subducția ar fi apărut mult mai târziu.

Din câte se cunoaște până acum, Pământul este singura planetă din sistemul nostru solar care are plăci tectonice active. Acest lucru are importanță pentru originea vieții, deoarece deplasarea primelor continente a influențat vremea și a controlat chimia oceanelor, toate acestea având un impact asupra vieții.

Sursa: SciTechDaily

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii