Dioxidul de carbon rezultat în urma activităților umane încălzește planeta și face viața dificilă în unele părți ale globului. În iulie, Pământul a înregistrat recorduri consecutive privind cea mai caldă zi.
Studioul de Vizualizare Științifică al NASA a lansat un videoclip care arată cum vântul și curenții de aer au deplasat emisiile de dioxid de carbon prin atmosferă în perioada ianuarie-martie 2020. Înalta rezoluție a videoclipului face posibilă discernerea surselor individuale de emisii, inclusiv a centralelor electrice și a incendiilor de vegetație.
Imaginile arată clar că nu este importantă proveniența emisiilor de dioxid de carbon – toți trebuie să suportăm consecințele. Totuși, există unele diferențe globale interesante.
Deasupra Statelor Unite, Asiei de Sud și Chinei, cea mai mare parte a carbonului provine din industrie, centralele electrice și transport. Însă deasupra Africii și a Americii de Sud, majoritatea emisiilor provin din procese de ardere, cum ar fi incendiile de pădure, arderile de miriști și eliberarea terenului prin incendiere. De asemenea, emisiile provin de la arderea combustibililor fosili, precum cărbunele și petrolul.
Imaginile pulsează din mai multe motive. Incendiile de pădure tind să se amplifice în cursul zilei și să încetinească în timpul nopții. Mai mult, fotosinteza desfășurată de plante în timpul zilei produce oxigen și absoarbe dioxid de carbon. Masele de uscat și oceanele funcționează ca rezervoare de carbon.
Vizualizările au la bază GEOS (Goddard Earth Observing System) – un sistem integrat de modelare cuplată a atmosferei, oceanelor și maselor de uscat ale planetei, care utilizează supercomputerele pentru a arăta ce se întâmplă în atmosferă.
GEOS se bazează pe miliarde de date, inclusiv de la instrumentele MODIS al satelitului Terra și VIIRS al satelitului Suomi-NPP. GEOS are o rezoluție de peste o sută de ori mai mare decât modelele meteorologice tipice.
Cum afectează dioxidul de carbon mediul?
Dioxidul de carbon este esențial pentru supraviețuirea plantelor și animalelor. Însă prea mult dioxid de carbon poate duce la moartea [...]
Sursa: Science Alert