Dezvoltarea economică este principala amenințare la adresa carnivorelor mari

publicat de Florin Mitrea
83 vizualizări
Lupul cenușiu (prim-plan)

Declinul populațiilor de carnivore mari, cum sunt leii, tigrii și lupii, ar putea fi cauzat mai mult de dezvoltarea economică rapidă decât de pierderea habitatelor sau de schimbările climatice, potrivit unui nou studiu citat de Phys.org.

Autorii studiului speră ca noile descoperiri să ajute la îmbunătățirea protejării populațiilor de carnivore mari, care au ajuns în pragul dispariției în multe părți ale globului.

„În mijlocul dezvoltării economice rapide, oamenii par a deveni mai puțini toleranți cu carnivorele, conflictele se amplifică, iar braconajul și persecuția iau avânt”, spune Thomas Johnson, autorul principal al studiului.

Unele carnivore sunt braconate pentru carne sau pentru a fi vândute ilegal, în timp ce altele, cum este cazul leilor, sunt ucise dacă ajung să reprezinte o amenințare pentru o comunitate. „Aceste elemente umane au un impact mai mare decât pierderea habitatelor”, spune Johnson.

În mod tradițional, pierderea habitatelor a fost considerată principala amenințare la adresa populațiilor de carnivore mari, însă cercetătorii spun că ea a fost „umbrită” de dezvoltarea umană.

Studiul a ajuns la concluzia că, pe măsură ce comunitățile devin mai bogate, iar dezvoltarea socio-economică încetinește, populațiile de carnivore se pot reface. Autorii spun că acest lucru se datorează unei mai bune protejări a habitatelor, dar și faptului că oamenii încep să țină mai mult la animale și nu mai au dorința – sau nevoia – de a le ucide.

Populațiile de lup se refac

Populațiile de lup cenușiu sunt în curs de refacere în Europa, crescând cu 1800% după anii 1960, datorită îmbunătățirii calității vieții și încetinirii dezvoltării economice pe continent. Această refacere nu are loc doar în arii protejate, ci și în alte zone sălbatice.

Urșii bruni și râșii din Europa încep și ei să se refacă, în timp ce tigrii din India urmează aceeași tendință pozitivă.

Pe de altă parte, pe continentul african, populațiile de carnivore sunt în declin chiar dacă dezvoltarea economică nu a fost rapidă. O posibilă explicație ar fi faptul că o mare parte a acestui declin populațional a avut loc cu decenii în urmă, în timpul regimurilor coloniale.

Lupul cenușiu

Lupul cenușiu, cea mai mare specie din familia câinilor

Lupul cenușiu (Canis lupus) este cea mai mare specie din familia câinilor sălbatici. Femelele sunt mai mici decât masculii.

Situația actuală este însoțită de o tensiune inerentă între prioritizarea dezvoltării umane și protejarea carnivorelor. Autorii sugerează că națiunile bogate, responsabile în cea mai mare măsură de declinul carnivorelor, ar putea susține națiunile mai puțin dezvoltate printr-un sprijin financiar direcționat.

Studiul a analizat 50 de specii de carnivore din 80 de țări, în ultimii 50 de ani. Populațiile de carnivore au cunoscut un declin global semnificativ în ultima sută de ani. Leii și tigrii au dispărut din peste 90% din arealul lor istoric.

Sursa: Phys.org

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii