Râsul, felina emblematică a Carpaților

publicat de Florin Mitrea
231 vizualizări
Râsul eurasiatic

Râsul eurasiatic (Lynx lynx) este al treilea cel mai mare prădător din Europa, după ursul brun și lupul cenușiu, fiind cea mai mare dintre cele patru specii de râși. Lungimea corpului (fără coadă) variază de la 76 la 106 cm la masculi și de la 73 la 99 cm la femele. Înălțimea este de 55-75 cm. Lungimea cozii este de 11-24 cm. Greutatea corpului este de 12-32 kg.

Răsul are o blană roșcată sau brună, marcată cu puncte închise la culoare. Părțile inferioare și baza gâtului sunt albicioase. În timpul iernii, blana variază de la argintiu-cenușiu la cenușiu-brun. Modelul blănii variază foarte mult, unele exemplare având puncte negre clare, care uneori devin dungi înguste, în timp ce altele pot să nu aibă deloc pete.

Picioarele sunt puternice, relativ lungi, cu labe palmate mari și cu blană adaptată la deplasarea pe zăpadă. Coada este scurtă, cu vârful complet negru, iar vârfurile urechilor sunr prevăzute cu ciufuri negre de păr.

Râsul eurasiatic
Râsul eurasiatic. | Foto: CHRISTOPH ANTON MITTERER/WIKIMEDIA COMMONS (CC BY-SA 2.0)
Lynx lynx

Râsul eurasiatic

Regnul: Animalia
Încrengătura: Chordata
Subîncrengătura: Vertebrata
Clasa: Mammalia
Ordinul: Carnivora
Subordinul: Feliformia
Familia: Felidae
Genul: Lynx
Specia: Lynx lynx

Distribuție

Râsul eurasiatic trăiește într-un areal extins din vestul Europei până în Rusia și Asia Centrală, în păduri temperate boreale cu frunze late sau păduri mixte, cu multe tufărișuri. Râșii se mai întâlnesc pe pantele nordice ale Munților Himalaya, în tundra alpină, în munții din centrul deșertic al Asiei și pe Platoul Tibetan. Pot trăi în zone stâncoase, zone cu desișuri și păduri deschise.

Comportament și stil de viață

De obicei animale crepusculare sau nocturne, râșii eurasiatici sunt activ mai ales la răsărit și la apus, iar în timpul zilei dorm în desișuri sau alte locuri unde se pot ascunde. Însă pot vâna și în timpul zilei atunci când hrana este insuficientă.

Râșii sunt buni cățărători și uneori se ascund în arbori sau pe stânci, de unde pândesc prada și o atrag în ambuscadă. Sunt animale solitare, la fel ca majoritatea felinelor, cu excepția sezonului de reproducere.

Teritoriile masculilor și femelelor se suprapun și variază mult ca mărime, în funcție de disponibilitatea prăzii, unele având doar 20 de kilometri pătrați, iar altele mai mult de 400 de kilometri pătrați. Masculii tind să vâneze pe un teritoriu mai extins decât femelele și pot călători până la 20 km într-o singură noapte.

Râșii eurasiatici produc o varietate neobișnuită de sunete în timpul sezonului de împerechere: mârâituri, mormăituri, mieunături.

Dietă și hrănire

Râșii eurasiatici sunt animale strict carnivore. Ei se hrănesc predominant cu căprioare și capre, dar în timpul iernii pot ataca și ungulate de mărimea elanului, deoarece această pradă este vulnerabilă la zăpada adâncă. De asemenea, vânează vulpi, iepuri de câmp, rozătoare și păsări.

Comportament de împerechere

Râșii eurasiatici sunt poligini. Femelele își arată disponibilitatea pentru împerechere prin sunete și marcarea teritoriului. Sezonul de reproducere este din februarie până în aprilie.

Femela grestantă își caută o vizuină izolată, pe care o căptușește cu blană, pene și ierburi pentru confort și căldură. După o perioadă de gestație de 2 luni, femele dă naștere la 2-3 pui orbi și neputiincioși. După 6 săptămâni, puii încep să consume hrană solidă și sunt gata să-și părăsească vizuina. Când devin suficient de mari, puii merg cu mama lor la vânătoare pentru a învăța. La vârsta de aproximativ 10 luni, ei devin independenți. Maturitatea sexuală este atinsă la 2-3 ani.

Populație și amenințări

Principalele amenințări la adresa speciei sunt pierderea habitatului din cauza defrișărilor, reducerea prăzii din cauza vânătorii ilegale și braconajul.

Potrivit Listei Roșii a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN), populația totală a râsului eurasiatic numără între 70.000 și 80.000 de indivizi, inclusiv 9.000-10.000 de exemplare în Europa, 22.510 de exemplare în Rusia, 27.000 de exemplare în China și 10.000 de exemplare în Mongolia. Per ansamblu, populațiile de râs eurasiatic sunt stabile, iar specia este clasificată drept neamenințată cu dispariția (specie nepericlitată).

Râșii eurasiatici au un efect asupra mărimii populației, distribuției și comportamentului unora dintre speciile lor de pradă, în special căprioarele și caprele.

Sursa: Animalia.bio

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii