De ce avioanele nu zboară peste Antarctica?

publicat de Florin Mitrea
3 vizualizări
De ce avioanele nu zboară peste Antarctica?

În fiecare zi, aproximativ 100.000 de avioane decolează și aterizează pe aeroporturi din întreaga lume, dar niciunul dintre aceste zboruri nu trece peste Antarctica. Un motiv adesea invocat pentru această absență este lipsa cererii. Marea majoritate a populației umane trăiește în emisfera nordică, iar peste 90% dintre zborurile  parcurse în fiecare an sunt la nord de ecuator.

Cu toate acestea, chiar dacă ați dori să zburați între Australia și America de Sud, o călătorie pentru care ruta cea mai directă ar fi direct prin Antarctica, tot nu ați putea găsi un zbor care să treacă peste cel mai sudic și al cincilea continent ca mărime. În schimb, avioanele care se îndreaptă între aceste destinații ocolesc coasta Antarcticii, fără a se abate niciodată prea mult peste masa continentală în sine.

Pentru cei care zboară, poate părea frustrant. De ce ar trebui să alegem o traiectorie de zbor mai lungă, în timp ce ni se refuză în același timp oportunitatea de a face niște fotografii aeriene minunate ale continentului acoperit de gheață?

O parte a problemei ține de reglementări: legislația dictează că toate avioanele trebuie să rămână la o anumită distanță de un aeroport funcțional în cazul în care trebuie să efectueze o aterizare de urgență, iar în Antarctica nu există aeroporturi comerciale. Cu toate acestea, adevărata întrebare pe care ar trebui să ne-o punem este de ce ne lipsește această infrastructură. Totul se reduce la mediul antarctic – Antarctica este cel mai mare deșert din lume, iar deșerturile sunt spații notoriu de vântoase. Aceasta este o problemă pentru piloți, iar aerul de deasupra Antarcticii este unul dintre cele mai agitate din lume.

Vânturile înfricoșătoare ale Antarcticii

Cea mai mare problemă a zborului deasupra Antarcticii este faptul că regiunea este cea mai vântoasă de pe planetă, cu viteze ale vântului de până la 320 km/h. Acest lucru se datorează unui fenomen neobișnuit în troposfera (cel mai de jos strat al atmosferei, unde au loc fenomene meteorologice precum vântul și furtunile) de deasupra continentului.

De obicei, temperaturile din troposferă scad odată cu altitudinea, deoarece cu cât urci mai sus, cu atât aerul este mai puțin dens. La nivelul solului, temperatura globală medie este de aproximativ 15 grade Celsius, dar în partea superioară a troposferei ea este de aproximativ -15 grade Celsius. Cu toate acestea, temperatura de suprafață din interiorul Antarcticii este chiar mai scăzută, în medie în jurul valorii de -21 grade Celsius.

Suprafața Antarcticii este atât de rece încât, odată cu creșterea altitudinii, temperatura devine de fapt mai caldă. Aerul rece coboară în mod natural și, deoarece Antarctica are cea mai mare altitudine medie dintre toate continentele, tot aerul înghețat de la suprafață ajunge să se prelingă în cascadă prin fisurile peisajului accidentat al continentului, transformându-se în vânturi catabatice puternice.

Aceste vânturi brutale lovesc aeronavele și vapoarele, creând condiții periculoase, iar dacă un avion nu reușește să treacă de furtună, este puțin probabil să găsească un loc de aterizare sigur în apropiere. Și încă ceva despre aerul rece: combustibilul pentru avioane îngheață între -40 și -58 grade Fahrenheit, cu mult peste temperatura medie a Antarcticii și, deși izolația avioanelor funcționează pentru a proteja combustibilul, zborurile pe termen lung pe întregul continent s-ar putea dovedi prea mult, ducând la dezastru.

Zborul în apropierea polilor prezintă un risc de radiații

Vânturi înfricoșătoare, care ar putea apărea în orice moment, ar reprezenta o amenințare imediată pentru avioanele care zboară deasupra Antarcticii, dar mai există o altă forță care reprezintă un pericol și mai sinistru. În fiecare moment al fiecărei zile, Pământul este bombardat de radiații cosmice generate de Soare, precum și de alte stele a căror radiație se extinde în propriul nostru sistem solar.

Expunerea prelungită la radiațiile cosmice prezintă un risc ridicat de cancer la oameni, dar, din fericire, câmpul magnetic al Pământului deviază aproape toate radiațiile înainte ca acestea să ajungă la noi pe sol. Cu toate acestea, câmpul magnetic este slab în jurul polilor, permițând trecerea unei cantități mai mari de radiații; în plus, altitudinile mai mari cresc expunerea la radiații, ceea ce înseamnă că orice avion care zboară deasupra Polului Sud ar fi în pericol dublu.

Un singur zbor peste Antarctica ar menține pasagerii la un nivel sigur de radiații, dar zborurile repetate peste poli ar putea provoca acumularea de radiații, aducând cu sine riscul de cancer și daune reproductive. Aceasta ar fi o amenințare semnificativă pentru piloți și însoțitorii de zbor care ar putea zbura pe aceeași rută de mai multe ori.

Deși există încă o dezbatere cu privire la impactul exact al radiațiilor cosmice asupra organismului, acestea par a reprezenta un risc legitim mortal. În 2023, o instanță din Coreea a decis că expunerea la radiațiile cosmice a fost cauza directă a morții unei însoțitoare de zbor de cancer la stomac. Având în vedere că apar astfel de povești, piloții ar putea fi foarte îngrijorați chiar și cu privire la încercarea unor zboruri peste Antarctica.

Sursa: Sciencing

Din aceeași categorie

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii