Cum să contribuim la atenuarea încălzirii globale

publicat de Florin Mitrea
84 vizualizări
Un om de zăpadă parțial topit

Încălzirea globală este rezultatul activităților umane care eliberează dioxid de carbon și alte gaze cu efect de seră. Aceste gaze rețin căldura în atmosferă și contribuie la creșterea temperaturii Pământului.

Dioxidul de carbon este cel mai important gaz cu efect de seră, iar cea mai mare parte a sa este emisă prin arderea combustibililor fosili pentru obținerea energiei. Potrivit oamenilor de știință, emisiile de gaze cu efect de seră ar putea face ca temperatura medie a planetei noastre să crească cu până la 2 grade Celsius până la sfârșitul secolului.

Însă o serie de mici schimbări în comportamentul nostru de zi cu zi pot reduce emisiile de dioxid de carbon care contribuie la încălzirea globală.

Să economisim electricității

Potrivit oamenilor de știință, consumul de electricitate reprezintă 34% din emisiile de gaze cu efect de seră din Statele Unite. Luarea de măsuri pentru reducerea utilizării electricității este la fel de simplă ca stingerea luminilor și deconectarea aparatelor atunci când acestea nu sunt în funcțiune.

O reducere semnificativă a cantității de curent electric se obține, de asemenea, prin înlocuirea becurilor cu incandescență cu becuri fluorescente sau de tip LED, înlocuirea aparatelor electrocasnice vechi cu altele noi și conforme cu standardul Energy Star. Telefoanele mobile pot fi încărcate doar atunci când este nevoie și pot fi scoase din priză după ce s-au încărcat complet.

Să călătorim cu inteligență

Transporturile reprezintă a doua cea mai importantă sursă de emisii de gaze cu efect de seră în Statele Unite. Putem utiliza transportul public, bicicleta sau mersul pe jos pentru a contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și la atenuarea încălzirii globale.

De asemenea, putem limita călătoriile cu avionul și putem avea în vedere că orice mijloc de transport care arde combustibili fosili emite gaze cu efect de seră. Vehiculele hibride sau electrice ajută la reducerea consumului de carburanți, însă electricitatea necesară încărcării bateriilor acestora contribuie la încălzirea globală.

Să fim consumatori informați

Producția industrială generează aproximativ 20% din emisiile de gaze cu efect de seră din Statele unite. Transportul mărfurilor produse de industrie creează chiar și mai multe emisii.

Așadar, consumatorii interesați în atenuarea încălzirii globale trebuie să cumpere bunuri produse local. Putem cumpăra mărfuri fabricate din materiale reciclate, deoarece producerea lor necesită mai puțină energie decât fabricarea din materii prime.

Agricultura contribuie, de asemenea, la încălzirea globală. Fabricarea îngrășămintelor, utilizarea mașinilor agricole și creșterea animalelor sunt însoțite de emisii de dioxid de carbon și alte gaze. Reducerea consumului de carne și consumul de produse organice ajută la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Să iubim pădurile

În anul 2010, pădurile au compensat 15% din emisiile de gaze cu efect de seră din S.U.A. Copacii și alte plante absorb dioxidul de carbon din atmosferă prin fotosinteză. Acest proces este adesea numit sechestrarea carbonului.

Plantarea de arbori și încurajarea unui management responsabil al pădurilor este o altă modalitate de a ajuta la atenuarea încălzirii globale.

Sursa: Sciencing.com

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii