Consumul de cafea – cât de mult este suficient?

publicat de Florin Mitrea
17 vizualizări
O ceașcă de cafea

Cafeaua este o băutură populară în întreaga lume și o bună sursă de cofeină. Este un lucru obișnuit să apelăm la o ceașcă de cafea pentru a obține puțin mai multă energie. În afară de lupta împotriva oboselii, consumul de cafea a mai fost asociat și cu alte beneficii pentru sănătate, cum ar fi reducerea riscului de diabet de tip 2, boli metabolice și unele forme de cancer.

Totuși, cum se întâmplă de multe ori, ceea ce este mult poate dăuna organismului. Excesul de cofeină poate avea efecte adverse, precum insomnie, afecțiuni gastrointestinale, stări de anxietate și de agitație.

Cofeina, unul dintre numeroasele principii active ale cafelei, este cel mai consumat psihostimulent la nivel global. Ea este bine cunoscută pentru stimularea sistemului nervos central și îmbunătățirea vigilenței, a atenției și a timpului de reacție. Poate susține, de asemenea, rezistența și efortul la antrenamentele fizice. Cu toate acestea, excesul de cofeină poate deveni vătămător.

O porție de 8 uncii (aproximativ 225 de grame) de cafea proaspăt preparată conține 96 de miligrame (mg) de cofeină. Studiile au arătat că o cantitate de până la 400 mg de cofeină pe zi este sigură pentru majoritatea adulților. Deoarece o ceașcă medie de cafea conține 100 mg de cofeină, cei mai mulți adulți pot tolera 3-4 cești de cafea pe zi fără efecte adverse.

Factori de luat în considerare la consumul de cafea

Consumul de cafea poate afecta oamenii în mod diferit, deoarece structura genetică poate influența modul în care cofeina acționează asupra corpului uman. De aceea este bine să avem în vedere următorii factori:

  • sensibilitatea la cofeină – unele persoane sunt mai sensibile la cofeină decât altele datorită structurii lor genetice; dacă aveți reacții adverse după ce ați băut cafea, cum ar fi nervozitate, ritm cardiac crescut sau anxietate, este bine să consumați mai puține cești decât media recomandată;
  • consumul de alte surse de cofeină – aportul zilnic recomandată de cofeină este de 400 mg, însă acesta include toate sursele de cofeină, nu doar cafeaua; cofeină mai conțin băuturile energizante, unele suplimente alimentare și ciocolata;
  • regimul medicamentos – cafeină poate interfera cu unele medicamente, cum sunt inhibitorii selectivi ai serotoninei, medicamentele neuroleptice și aspirina;
  • starea de sănătate – afecțiunile de sănătate pre-existente pot influența aportul zilnic de cofeină; persoanele cu antecedente de anxietate, migrene sau boli cardiovasculare trebuie să-și reducă aportul de cafea, la fel ca femeile însărcinate și care alăptează.
Ceașcă de cafea

Opt beneficii pentru sănătate ale consumului de cafea

Aroma grozavă a cafelei poate fi suficientă pentru a ne convinge să o bem în continuare. Cu toate acestea, trebuie să recunoaștem că [...]

Cafeaua a fost asociată cu numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv cu longevitatea unor populații. Studiile au arătat că cinci cești de cafea pe zi pot duce la reducerea riscului de deces din cauza bolilor cardiovasculare și a unor forme de cancer.

Cafeaua mai afectează unele procesele biologice din corpul nostru, reducând riscurile de apariție a unor afecțiuni cronice. De exemplu, consumul regulat de cafea a fost asociat cu un risc redus de diabet de tip 2 – cofeina susține funcția celulelor hepatice și celulelor beta, care sunt esențiale pentru eliberarea de insulină.

Consumul de cafea poate avea efecte neuroprotectoare. Persoanele care beau 1-4 cești de cafea pe zi pot prezenta un risc mai redus de dezvoltare a bolii Alzheimer. Cofeina mai ajută la reducerea riscului de boală Parkinson și de depresie.

Cu toate acestea, cafeaua nu trebuie să înlocuiască tratamentele medicale, acolo unde este  cazul. Factori precum istoricul medical și stilul de viață pot afecta anumite boli și tratamente.

Cafeaua este un stimulent, deci consumul unei cantități mari într-un timp scurt poate avea efecte secundare fizice și mentale nedorite. Simptomele de termen scurt ale aportului excesiv de cofeină includ: perturbarea somnului, anxietate, palpitații, iritabilitate, agitație, tulburări gastrointestinale, nervozitate, urinări frecvente. Efectele pe termen lung includ insomnie, migrene, risc crescut de hipertensiune, deshidratare.

Aceste riscuri pot fi accentuate de consumul altor produse cu cofeină, cum sunt ceaiul și băuturile energizante.

Sursa: Health.com

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii