Cinci descoperiri științifice din 2022 care au bătut recorduri

publicat de Florin Mitrea
73 vizualizări
Schelet uman

În fiecare an sunt stabilite noi recorduri științifice, iar 2022 nu este o excepție. O bacterie uriașă, un supercomputer ultrarapid și o gaură neagră apropiată se numără printre superlativele acestui an.

Prima intervenție chirurgicală

Prima intervenție chirurgicală cunoscută a fost amputarea unui picior. Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetătorii după ce au studiat scheletul unei persoane care a trăit pe Insula Borneo din Indonezia, în urmă cu circa 31.000 de ani. Țesutul osos vindecat de la nivelul tibiei piciorului stâng, acolo unde a fost realizată amputarea, sugerează că individul a supraviețuit câțiva ani după operație.

Descoperirea împinge data primei intervenții chirurgicale cu 20.000 de ani în urmă.

Cea mai mare bacterie

În mod normal, bacteriile aparțin lumii microscopice. Însă nu și specia Thiomargarita magnifica. Având o lungime medie de un centimetru, această bacterie nou descoperită este vizibilă cu ochiul liber.

Noua bacterie, care trăiește în pădurile de mangrove din Antilele Mici, este de aproximativ 50 de ori mai mare decât alte specii de bacterii uriașe și de 50.000 de ori mai mare decât o bacterie obișnuită. Nu se știe de ce specia a evoluat la asemenea dimensiuni gigantice.

Cel mai rapid supercomputer

Un supercomputer denumit Frontier procesează numerele cu o viteză uimitoare: 1,1 cvintilioane de operații pe secundă. Aceasta face ca mașinăria, operată de Oak Ridge National Laboratory din Tennessee, S.U.A., să fie primul computer „exascale” – un computer care poate efectua cel puțin 1018 operații pe secundă. Următorul cel mai rapid supercomputer atinge doar 442 de cvadrilioane (1015) de operații pe secundă.

Este de așteptat ca astfel de supercomputere să contribuie la noi descoperiri în diverse domenii, de la schimbări climatice până la medicină și fizica particulelor.

Cea mai mare colonie de pești

Adânc în largul coastelor Antarcticii, peștii de gheață se adună într-o colonie de reproducere la fel de mare ca localitatea Orlando din Florida, S.U.A. Aproximativ 60 de milioane de cuiburi de pești de gheață din specia Neopagetopsis ionah se întind pe cel puțin 240 de kilometri pătrați pe fundul oceanului.

Anterior se știa că acești pești formează colonii din câteva sute de indivizi. Însă hrana abundentă și apa neobișnuit de caldă ar putea explica mărimea excepțională a coloniei.

Cea mai apropiată gaură neagră

Analizând datele colectate de sonda spațială Gaia, astrofizicienii au descoperit o gaură neagră la doar puțin peste 1.560 de ani-lumină distanță față de Pământ. Denumită Gaia BH1, noua gaură neagră este de aproximativ două ori mai aproape decât cea mai apropiată gaură neagră cunoscută anterior.

Însă este posibil ca acest record să nu țină mult. Se estimează că în Calea Lactee există circa 100 de milioane de găuri negre. Deoarece majoritatea sunt invizibile, ele sunt foarte dificil de detectat. Peste câțiva ani, atunci când Gaia va transmite un nou set de date, este posibil să fie identificate găuri negre și mai apropiate.

Sursa: Science News

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii