Oamenii de știință au descoperit, în sfârșit, moleculele din spatele aromei neplăcute, de sconcs, a florilor de marijuana, potrivit Science News.
Buchetul amețitor care se desprinde din iarba proaspătă este de fapt un cocktail de sute de compuși parfumați. Cele mai proeminente nuanțe florale, de citrice și de pin provin dintr-o clasă comună de molecule numite terpene, spune chimistul Iain Oswald de la Abstrax Tech, o companie privată din Tustin, California, care dezvoltă terpene pentru produse de canabis. Însă sursa acelei note specifice a marijuanei a fost greu de identificat.
Recent, o analiză publicată în ACS Omega în data de 12 noiembrie este prima care identifică un grup de compuși cu sulf din canabis ce explică mirosul de sconcs.
Oswald și colegii săi aveau bănuiala că substanța responsabilă ar putea conține sulf, un element puturos care se găsește în hamei și spray-urile repelente. Drept urmare, echipa a început prin a evalua factorul sconcs al florilor recoltate de la mai mult de zece de soiuri de Cannabis sativa pe o scară de la zero la 10, 10 fiind cel mai înțepător. Apoi, echipa a creat o „amprentă chimică” a componentelor din aer care au contribuit la parfumul unic al fiecărui soi, utilizând cromatografia cu gaz, spectroscopie de masă și un detector al chemiluminiscenței cu sulfului.
După cum se bănuise, cercetătorii au descoperit cantități mici ai câtorva compuși parfumați cu sulf în profilurile olfactive ale celor mai mirositoare soiuri. Cea mai dominantă a fost o moleculă numită preniltiol sau 3-metil-2-buten-1-tiol, care dă „berii sconcs” aroma sa notorie.
Compușii cu sulf au fost găsiți în natură, dar niciodată până acum în canabis, spune Amber Wise, chimist la Medicine Creek Analytics din Fife, Washington, care nu a fost implicată în studiu.
Oswald a fost surprins să descopere că preniltiolul și mulți dintre ceilalți compuși cu sulf din canabis au similarități structurale cu moleculele găsite în usturoi.
Acești compuși „pot fi în concentrații foarte scăzute în floare, dar totuși au un impact uriaș asupra mirosului”, spune Oswald. Moleculele de sulf sunt cele mai abundente în florile de canabis când acestea ajung la maturitate și în timpul procesului de conservare.
Expertul în mirosuri Avery Gilbert de la Headspace Sensory, o companie startup din Fort Collins, Colorado, specializată în cuantificarea numeroaselor arome de canabis, este încântat să vadă moleculele adăugate în repertoriul chimic al marijuanei. „Spectrul mirosului de canabis este pur și simplu uimitor”, spune el. „Cred că depășește vinul.”
Descoperirea preniltiolului în marijuana, spune Gilbert, este primul pas înspre a-i masca mirosul neplăcut – sau pentru a maximiza mirosul său pervers de plăcut.
Preniltiolul are un „miros polarizant”, spune Oswald. În timp ce mulți oameni cred că pute, unii consumatori de canabis vor plăti mulți dolari pentru această iarbă puturoasă, pe care alții o consideră un indicator al calității.