Ce sunt undele gravitaționale?

publicat de Florin Mitrea
68 vizualizări
Unde gravitaționale (ilustrație)

Undele gravitaționale sunt ondulații invizibile, dar incredibil de rapide, în spațiu. Cunoaștem existența undelor gravitaționale de mult timp. Cu mai bine de 100 de ani în urmă, marele om de știință Albert Einstein a venit cu mai mult idei despre gravitație și spațiu.

Einstein a prezis că ceva special se întâmplă atunci când două corpuri – precum planetele sau stelele – orbitează unul în jurul celuilalt. El credea că acest tip de mișcare ar putea provoca ondulații în spațiu. Aceste ondulații s-ar răspândi ca undele dintr-un iaz atunci când o piatră este aruncată în acesta. Oamenii de știință numesc aceste ondulații din spațiu unde gravitaționale.

Undele gravitaționale sunt invizibile. Cu toate acestea, ele sunt incredibil de rapide și călătoresc cu viteza luminii (300.000 de kilometri pe secundă). Undele gravitaționale perturbă orice stă în calea lor acolo pe unde trec.

Cine produce undele gravitaționale?

Cele mai puternice unde gravitaționale sunt create atunci când obiectele se deplasează cu viteze mari. Iată câteva exemple de evenimente care ar putea produce unde gravitaționale:

  • când o stea explodează asimetric (supernovă);
  • când două stele mari orbitează una în jurul celeilalte;
  • când două găuri negre orbitează una în jurul celeilalte și fuzionează.

Însă aceste tipuri de obiecte care creează unde gravitaționale sunt departe de noi. Iar uneori, aceste evenimente provoacă doar unde gravitaționale de intensitate redusă. Undele sunt apoi foarte slabe în momentul în care ajung pe Pământ. Acest lucru face undele gravitaționale greu de detectat.

Cum știm că undele gravitaționale există cu adevărat?

În 2015, oamenii de știință au detectat pentru prima dată undele gravitaționale. Au folosit un instrument foarte sensibil numit LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory). Aceste prime unde gravitaționale s-au produs când două găuri negre s-au izbit una de alta. Ciocnirea a avut loc acum 1,3 miliarde de ani. Dar undele au ajuns pe Pământ abia în 2015!

Einstein a avut dreptate

Detectarea pentru prima dată a undelor gravitaționale a fost un eveniment foarte important în știință. Înainte de aceasta, aproape tot ce știam despre univers provenea din studierea undelor de lumină. Acum avem o nouă modalitate de a învăța despre univers, studiind undele gravitaționale.

Undele gravitaționale ne vor ajuta să aflăm multe lucruri noi despre universul nostru. De asemenea, putem descoperi mai multe lucruri despre gravitația în sine.

Sursa: NASA Space

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii