Ce sunt flavonolii și ce potențial au ei?

publicat de Florin Mitrea
246 vizualizări
Afine

Flavonolii sunt un grup de compuși chimici din clasa flavonoidelor. Cei mai bine studiați sunt quercitina, miricetina, festicina și kaempferolul, potrivit unui articol publicat pe Cibdol.

Se crede că flavonolii contribuie la potențialul terapeutic al plantei de canabis, alături de canabinoizi, terpene și alți compuși. Flavonolii se mai întâlnesc și în alte plante, inclusiv în fructe, legume și ierburi, unde joacă rolul biologice importante. Concentrații deosebit de mari să găsesc în ceapă verde, mere, broccoli, fructe de pădure, ceaiuri și vin roșu.

Plantele produc cantități mari din aceste molecule în frunzele, florile, fructele și coaja lor. Cantități mai mici apar în miez și organele subterane ale majorității speciilor (cu excepția cepei).

Flavonolii joacă rol de pigmenți ai plantelor, dar prezintă și alte roluri importante. Adesea, ei produc o pigmentare de culoare galben intens, care contribuie la colorația petalelor anumitor flori, în combinație cu alți pigmenți, cum ar fi antocianinele și carotenoizii. Oamenii au folosit ca vopsea această nuanță atrăgătoare de galben, încă din cele mai vechi timpuri.

Beneficiile flavonolilor

Studiile privind potențialele efecte terapeutice ale flavonolilor sunt încă preliminare, fiind dificilă stabilirea unor concluzii concrete. Cu toate acestea, datele obținute până în prezent oferă informații valoroase despre aceste molecule.

Din punct de vedere al beneficiilor terapeutice, se crede că flavonolii au următoarele efecte:

  • antioxidant;
  • anticancerigen;
  • contribuie la prevenirea bolilor cardiovasculare;
  • contribuie la prevenirea diabetului.

Efectul antioxidant

Efectele antioxidante au fost studiate la flavonolul numit quercitină. Cercetătorii au observat că acest compus minimizează oxidarea grăsimilor, contribuind la prevenirea bolilor cardiovasculare și neurodegenerative.

De asemenea, quercitina contribuie la reducerea proceselor inflamatorii și deteriorării ADN-ului, prin eliminarea radicalilor liberi.

Efectul anticancerigen

Potențialul anticancerigen al quercitinei este dat de efectele sale antioxidante, prin protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ cauzat de speciile de oxigen reactiv.

De asemenea, quercitina se pare că produce efecte anticancerigene prin inhibarea proteinelor de șoc termic din cancerul de sân, leucemie și liniile celulare ale cancerului de colon. (Se știe că proteinele de șoc termic cresc rata de supraviețuire a celulelor canceroase.)

Contribuția la prevenirea bolilor cardiovasculare

Studiile sugerează că un consum crescut de flavonoli poate scădea riscul de deces din cauza bolilor coronariene. Este bine cunoscută proprietatea falvonolilor de a inhiba oxidarea lipoproteinelor cu densitate scăzută (LPL), reducând astfel riscul de boli coronariene, ateroscleroză și accident vascular cerebral ischemic.

Contribuția la prevenirea diabetului

Ingestia de flavonoide (peste 608,1 g pe zi) a redus riscul de diabet cu 10%, potrivit unui studiu care a implicat 16.835 de participanți fără diabet și 12.043 de participanți diabetici. Persoanele care au consumat niveluri de mai mari de flavonoli au prezentat un risc mai mic de diabet.

Efecte secundare

În general, flavanolii sunt siguri, ei reprezentând o componentă obișnuită a alimentelor. Totuși, studiile indică unele efecte secundare ale flavonoidelor în ansamblu, cum ar fi diareea, deficiența de fier, migrenele, dermatita și alte afecțiuni.

Sursa: cibdolcbd.ro

Din aceeași categorie

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign