Ce mânca Homo sapiens în urmă cu 170.000 de ani?

publicat de Florin Mitrea
148 vizualizări
Un melc de uscat

Melcii de uscat lenți reprezentau o pradă ușoară și o masă bună pentru oamenii care trăiau în urmă cu 170.000 de ani, potrivit unui studiu publicat în Quaternary Science Reviews.

Până de curând, cea mai veche dovadă că Homo sapiens se hrănea cu melci datează de acum circa 49.000 de ani, în Africa, și de acum 36.000 de ani, în Europa. Însă, cu zeci de mii de ani mai înainte, oamenii dintr-un adăpost stâncos din sudul Africii prăjeau și se hrăneau cu aceste viețuitoare târâtoare, care pot atinge mărimea mânii unei persoane adulte.

Analiza fragmentelor de cochilie extrase din Peștera Border din Africa de Sud arată că oamenii care locuiau ocazional în această peșteră găteau pe jar și consumau melci de uscat africani. Aceste delicatese au devenit populare mai ales în urmă cu între 160.000 și 70.000 de ani, spun autorii studiului. Numărul fragmentelor de cochilie dezgropate era substanțial mai mare în straturile de sedimente din acea perioadă.

Noile descoperiri din Peștera Border contestă ideea că melcii mari de uscat nu au reprezentat o parte semnificativă a dietei diferitelor grupuri de oameni decât până în urmă cu 15.000 – 10.000 de ani.

Cu mult înaintea acestei perioade, grupurile de vânători-culegători din sudul Africii colectau melci de uscat uriași și îi duceau în Peștera Border, unde îi consumau împreună cu ceilalți. Aceste animale bogate în proteine și grăsimi reprezentau o sursă de hrană importantă pentru bătrâni și copii.

Nu este surprinzător faptul că H. sapiens a recunoscut valoarea nutritivă a melcilor de uscat și i-a inclus în dietă încă de acum 170.000 de ani, spune Teresa Steele, arheolog la universitatea Davis din California, S.U.A. Însă consumul intensiv de melci începând cu circa 160.000 de ani în urmă reprezintă ceva neașteptat și ridică semne de întrebare în legătură cu schimbările de climat și habitat care ar fi putut reduce disponibilitatea altor surse de hrană.

Cercetătorii au descoperit deja dovezi că oamenii preistorici din Peștera Border găteau tulpini de plante bogate în amidon, mâncau fructe și vânau o serie de animale mici și mari.

Sursa: Science News

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii