Astronomii observă o undă de șoc uriașă, de 60 de ori mai mare decât Calea Lactee

publicat de Florin Mitrea
207 vizualizări
Undă de șoc

Ce se întâmplă atunci când două dintre cele mai mari obiecte cosmice intră în coliziune? Simplu: ele creează cea mai mare undă de șoc din univers. Acesta este cazul unui eveniment care, în urmă cu un miliard de ani, a creat o explozie de particule vizibile și astăzi și care este de 60 de ori mai mare decât întreaga Cale Lactee.

Unda de șoc a rezultat în urma coliziunii de două clustere de galaxii, de pe urma căreia s-a format un supercluster denumit Abell 3667, localizat la o distanță de aproximativ 730 de milioane de ani-lumină față de Pământ. Acesta a fost unul dintre cele mai bogate în energie evenimente de după Big Bang, potrivit calculelor profesorului Francesco de Gasperin și echipei sale de la Universitatea din Hamburg, Germania.

Clusterul Abell 3667

Imagine a clusterului de galaxii Abell 3667, în care culoarea albă din centru reprezintă înlănțuirea de 550 de galaxii distincte, iar structurile roșii reprezintă undele de șoc rezultate după formarea superclusterului. | Foto: FRANCESCO DE GASPERIN, SARAO

Coliziunea a aruncat în spațiu valuri de electroni, în mod similar cu un accelerator de particule. Chiar și după toți acești ani, particulele încă se deplasează cu 1.500 km/s (Mach 2,5), iar atunci când traversează câmpuri magnetice, ele emit unde radio.

Aceste unde radio au fost observate de prof. de Gasperin și colegii săi cu ajutorul telescopului MeerKAT din Africa de Sud. Cu toate acestea, semnalele radio nu au fost suficiente pentru a caracteriza unda de șoc în sine – observatorul cu raze X XMM-Newton și-a petrecut ceva timp studiind Abell 3667.

Rezultatele acestor observații reprezintă o mai bună înțelegere a fenomenelor fizice asociate cu fuzionarea clusterelor de galaxii. Undele de șoc seamănă cu niște filamente localizate de-a lungul liniilor uriașe de câmp magnetic.

Sursa: Universe Today.

Din aceeași categorie

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign