Canabisul a fost domesticit în China în urmă cu 12.000 de ani

publicat de Florin Mitrea
130 vizualizări
Cannabis sativa

Canabisul a fost domesticit în urmă cu 12.000 de ani, într-o regiune care acum aparține de nord-vestul Chinei, conform analizei genomurilor de la 110 plante de canabis din întreaga lume.

„Ne confirmă că este una dintre cele mai vechi plante cultivate”, spune Luca Fumagalli, de la Universitatea din Lausanne, Elveția. „Credem că era o plantă utilizată în scopuri multiple. Era exploatată pentru fibre, hrană și uleiuri, dar și pentru scopuri medicale și recreative.”

Studiul sugerează că doar în urmă cu 4.000 de ani fermierii au început să încrucișeze diferite soiuri distincte, pentru producția de droguri sau fibre.

Se cunoșteau puține lucruri despre domesticirea plantei Cannabis sativa, deoarece este dificil să studiezi numeroasele soiuri diferite din toată lumea, necesare pentru analizele genetice. „Nu te poți duce, pur și simplu, să culegi eșantioane, deoarece ajungi la închisoare”, spune Fumagalli.

Multe surse sugerează că planta de canabis a apărut în Asia Centrală, deoarece aici cresc numeroase soiuri în sălbăticie. Planta crește cu ușurință aproape oriunde, fapt pentru care este numită buruiană.

Fumagalli a colaborat cu cercetătorii din întreaga lume pentru a colecta și secvenția 80 de tipuri diferite de plante de canabis cultivate de fermieri sau crescute în sălbăticie. Echipa a mai inclus în analiză și alte 30 de genomuri secvențiate anterior.

Strămoșul sălbatic original al canabisului pare să fi dispărut, însă soiurile care cresc în nord-vestul Chinei sunt rudele sale cele mai apropiate. Datarea genomică din urmă cu 12.000 de ani este în concordanță cu dovezile arheologice, inclusiv ceramica din acea perioadă.

Echipa a identificat numeroase modificări genetice realizate prin încrucișare selectivă. De exemplu, soiurile de cânepă cultivate pentru producția de fibră prezintă anumite mutații care împiedică formarea ramificațiilor. Aceste plante cresc mai înalte și conțin mai multe fibre în tulpina principală.

Soiurile cultivate pentru producerea drogurilor prezintă mutații care stimulează formarea ramurilor, ceea ce duce la plante mai mici și cu mai multe flori. Aceasta maximizează producția de rășină. Soiurile folosite pentru droguri mai au și alte mutații care stimulează producția de tetrahidrocanabinol (THC) – principala substanță psihoactivă.

Cânepa a reprezentat o cultură importantă până în urmă cu aproximativ un secol, spune Fumagalli, dar apoi a intrat în declin datorită apariției fibrelor sintetice, cum este nailonul. Recent, a apărut în reînviere a interesului pentru canabis pentru producția de fibre și uz medical/recreativ, un număr tot mai mare de țări dezincriminând posesia sau cultivarea de marijuana.

Sursa: New Scientist.

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii