Antarctica se confruntă cu valuri de căldură prelungite

publicat de Florin Mitrea
8 vizualizări
Antarctica se confruntă cu valuri de căldură prelungite

Antarctica, cel mai rece continent de pe glob, se confruntă cu un val de căldură extrem de lung în timpul iernii, potrivit institutului național britanic de cercetări polare. Anomaliile termice nu sunt ceva nemaiîntâlnit pentru acest continent, însă longevitatea perioadei calde este neobișnuită, spune Thomas Caton Harrison, climatolog la British Antarctic Survey.

Datele preliminare arată că, la nivelul întregului continent, temperatura medie de la suprafață a lunii iulie 2024 a fost cu 3,1 grade Celsius peste normalul acestei luni, fiind a doua cea mai caldă lună iulie din Antarctica de când se fac măsurători (cea mai caldă lună iulie a fost în anul 1981).

Temperaturile medii zilnice au  variat între -34,68 grade Celsius, pe 5 iulie, și -28,12 grade Celsius, pe 31  iulie, potrivit datelor publicate on-line de Universitatea din Maine, Statele Unite. Ultimele informații disponibile indică -26,6 grade Celsius, pe 7 august.

Victoria Land (Antarctica)

Antarctica, un continent unic, fără o populație nativă

Continentul Antarctica reprezintă cea mai mare parte a regiunii antarctice. Antarctica este o regiune rece și îndepărtată din emisfera sudică [...]

Anomalia termică din iulie chiar a atins 9-10 grade Celsius în părți restrânse ale Dronning Maud Land și ale coastelor Mării Weddell. Datele sugerează că am putea avea o iarnă excepțional de caldă în Antarctica.

Antarctica este cel mai rece, mai vânturos și mai puțin populat continent de pe Pământ, însă nu este ferit de încălzirea globală. Căldura extremă de pe continent are mize mari, în special ca declanșator pentru pierderile mari de gheață.

Odată cu creșterea temperaturii oceanelor din cauza încălzirii globale provocate de om, calotele de gheață antarctice se topesc, amenințând cu o creștere a nivelului mării la nivel global și punând în pericol comunitățile de coastă.

Sursa: Phys.org

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii