Ziua Mondială a Mediului 2023: soluții pentru poluarea cu plastic

publicat de Florin Mitrea
78 vizualizări
Plastic în ocean

Ziua Mondială a Mediului din acest an, sărbătorită pe 5 iunie, își propune găsirea de soluții pentru combaterea poluării cu plastic. Evenimentul, ajuns la cea de 50-a sa aniversare, este găzduit de Coasta de Fildeș, în parteneriat cu Olanda.

În ultimele decenii, Ziua Mondială a Mediului a devenit una dintre cele mai mari platforme globale de promovare a mediului, La acest eveniment participă zeci de milioane de oameni, împreună cu autorități, companii, orașe și organizații comunitare.

Printr-o decizie istorică luată în martie 2022, toate cele 193 de state membre ale Organizației Națiunilor Unite (ONU) au decis să pună capăt poluării cu plastic. Încheierea unui acord în acest sens este planificată pentru anul 2024, însă se pune problema modalităților prin care va fi atins acest țel.

Există mai multe soluții tehnice pentru o economie circulară a plasticului, însă aspectele financiare și comerciale ale impacturilor asociate sunt mai puțin clare.

Raportul întocmit de UNEP (Programul de Mediu al ONU) în privința abordării problemei poluării cu plastic, intitulat „Turning off the Tap: How the world can end plastic pollution and create a circular economy” (Să închidem robinetul: cum poate opri lumea poluarea cu plastic și crea o economie circulară), propune o modificare de sistem pentru a adresa cauza poluării cu plastic. Experții propun reducerea utilizării plasticului problematic și inutil, în paralel cu transformarea pieței către o circularitate a materialelor plastice. Acest lucru poate fi realizat prin trei abordări-cheie: reutilizare, reciclare și reorientare și diversificare.

Reutilizarea se referă la trecerea de la o „economie a aruncatului la gunoi” la o „economie a reutilizării”, în care reutilizarea produselor din plastic are mai mult sens decât aruncarea lor. Raportul subliniază importanța dezvoltării mai accelerate a pieței de reciclare a plasticului, astfel încât reciclarea să devină o afacere mai profitabilă.

Reorientarea și diversificarea se referă la îndreptarea pieței către soluții alternative sustenabile care să înlocuiască plasticul, fapt care va necesita o schimbare a obiceiurilor de consum ale omului.

Raportul mai arată că aceste soluții sunt deja disponibile în prezent și că o schimbare de sistem, susținută de instrumentele de reglementare necesare, va avea ca rezultat o serie de beneficii economice și va reduce daunele aduse sănătății omului, mediului și climei.

Sursa: UNEP

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii