Vitamina D, un nutriment esențial pentru sănătate

publicat de Florin Mitrea
75 vizualizări
Femei în soare

Cunoscută și sub denumirea de vitamina soarelui, vitamina D este produsă în mod natural de către corpul nostru atunci când este expus la soare și convertește un compus chimic din piele în calciferol (vitamina D2). Putem obține vitamina D din uleiul de pește, carnea roșie, ficat, ouă, ciuperci, lapte și cereale.

Vitamina D este un nutriment esențial, solubil în grăsimi, care joacă un rol important în metabolismul calciului și al fosforului, ajutând astfel la formarea oaselor. Ea facilitează, de asemenea, absorbția calciului, proces vital pentru sănătatea oaselor și a dinților.

Deficiența de vitamină D poate duce la deformări osoase, cum sunt rahitismul (oasele slabe) la copii și osteomalacia (dureri ale oaselor) la adulți.

Un studiu publicat în revista Nutrients a arătat că oamenii cu pielea mai închisă la culoare au nevoie de o expunere mai prelungită sau mai intensă la radiații ultraviolete (UV) pentru a sintetiza suficientă a vitaminei D.

Care sunt beneficiile vitaminei D?

Un studiu publicat în Journal of the American Academy of Orthopedic Surgeons a arătat că suplimentele cu vitamina D pot crește puterea musculară, mai ales la persoanele cu deficiență. Nivelurile ridicate ale vitaminei D din sânge sunt asociate cu reducerea riscului de accidentare și îmbunătățirea performanțelor atletice.

Vitamina D este esențială pentru prevenirea subțierii oaselor, în principal la persoanele cu risc crescut de artrită inflamatorie și osteoporoză.

Potrivit revistei Nutrients, vitamina D ajută sistemul imunitar și reduce inflamarea și creșterea anormală a celulelor. Persoanele cu deficiență sunt expuse riscului de infecții și boli autoimune, cum sunt diabetul de tip 1 și boala inflamatorie intestinală. De asemenea, poate ajuta la prevenirea diabetului, hipertensiunii și sclerozei multiple.

Un studiu publicat în Scientific Resports a descoperit că nivelurile neadecvate de vitamină D sunt asociate cu un risc crescut de depresie.

Câtă vitamina D ar trebui să consumăm?

Doza zilnică recomandată de vitamina D este de 15 micrograme (600 UI) la adulți și copii cu vârsta de peste patru ani și de 20 de micrograme (800 UI) la vârstnicii de peste 70 de ani. Persoanele cu pielea închisă la culoare sau cu expunere insuficientă la lumina soarelui trebuie să consume alimente mai bogate în vitamină D sau suplimente alimentare.

Limita tolerabilă superioară este de 50 de micrograme (2.000 UI) pe zi, potrivit reglementărilor din Europa și America de Nord.

Studiile preliminare arată o legătură între nivelurile nesănătoase de vitamină D și cancerul de colon, cancerul de prostată și cancerul de sân. Totuși, sunt necesare mai multe studii în acest sens.

Care sunt cele mai bune surse de vitamina D?

Cea mai mare parte a vitaminei D este sintetizată la nivelul pielii cu ajutorul luminii solare și este dificil de obținut doza zilnică doar din alimente. Surse bune de vitamina D sunt:

  • uleiul de pește – somon, sardine, hering;
  • carnea roșie;
  • ficatul;
  • gălbenușul de ou;
  • ciupercile;
  • alimentele fortificate: laptele, grăsimile tartinabile, cerealele integrale, pâinea și sucul de portocale.

O altă sursă de vitamina D sunt suplimentele alimentare.

Sursa: Live Science

Din aceeași categorie

© 2022-2025  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii