Virusul papiloma uman (HPV), binecunoscut pentru faptul că provoacă o serie de cancere, ar putea crește în mod semnificativ riscul de boli de inimă și boală arterială coronariană. Acestea sunt concluziile unui studiu prezentat la sesiunea științifică anuală a Colegiului American de Cardiologie.
Deși legătură dintre HPV și bolile de inimă a intrat recent în atenția comunității științifice, acesta este primul studiu care combină date colectate din mai multe surse globale – un număr total de aproape 250.000 de pacienți. Descoperirile întăresc dovezile că HPV ar putea juca un rol în afecțiunile cardiovasculare și subliniază nevoia de investigații suplimentare.
Mecanismul biologic din spatele acestei acțiuni a virusului papiloma uman nu a fost determinat, însă se crede că are legătură cu inflamațiile cronice.
HPV este o infecție virală comună răspândită prin contact intim. Poate provoca veruci genitale și cancere ale organelor genitale, anusului și gâtului. Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Statele Unite recomandă ca toți copiii și adolescenții să primească vaccinul HPV pentru a preveni cancerele asociate cu infecția; cu toate acestea, mulți adulți din S.U.A. nu au fost vaccinați deoarece au depășit vârsta recomandată pentru a primi vaccinul, atunci când a devenit disponibil în 2006.
Pentru realizarea meta-analizei, cercetătorii au identificat șapte studii elaborate între anii 2011 și 2024, care au inclus date despre HPV și efectele cardiovasculare pe o perioadă de 3-17 ani. Cercetătorii au utilizat metode statistice pentru a extrage informații despre relația dintre HPV și afecțiunile cardiovasculare, boala arterială coronariană și tensiunea arterială crescută.
Per total, rezultatele au arătat că pacienții pozitivi la HPV prezentau un risc mai ridicat cu 40% de a dezvolta boli cardiovasculare și un risc dublu de boală arterială coronariană, comparativ cu pacienții neinfectați cu virusul papiloma uman. Nu a fost observată vreo asociere statistică între virus și tensiunea arterială crescută.
Pe baza acestor rezultate, autorii studiului recomandă medicilor să monitorizeze cu atenție inima persoanelor pozitive la HPV.
„Întotdeauna vorbim despre factori de risc cardiovascular precum fumatul, tensiunea arterială ridicată etc., însă știm că aproximativ 20% dintre cazurile de afecțiuni cardiovasculare nu pot fi explicate prin acești factori de risc”, spun autorii. „Acest lucru face importantă identificarea factorilor de risc neconvenționali, cum ar fi HPV, care ar putea fi vizați.”
Sursa: SciTechDaily