Oamenii de știință lucrează la vaccinuri care vor putea controla noul coronavirus la nivelul nasului. Pulverizate în nări, în loc de a fi injectate în mușchiul brațului, cum este cazul vaccinurilor COVID-19 actuale, aceste vaccinuri instruiesc sistemul nostru imunitar să ne întărească nările împotriva coronavirusului, ceea ce înseamnă că ne vom îmbolnăvi mai puțin sau vom transmite mai greu virusul altor persoane.
Vaccinurile injectate în braț s-ar putea să nu fie atât de eficiente la prevenirea transmiterii virusului la nivelul nasului. Aceste vaccinuri sunt bune pentru construirea imunității la nivelul sângeului sau al fluidelor din jurul celulelor, ceea ce le face excelente pentru protejarea plămânilor. Iar ele și-au îndeplinit acest rol cu succes, reducând numărul de îmbolnăviri grave și decese.
Însă chiar și în această situație, lupta cu noul coronavirus nu s-a încheiat. Scăderea apărării imunitare, combinată cu noile variante ale virusului, care pot ocoli anumite părți ale sistemului imunitar, lasă persoanele vaccinate susceptibile la infecție. De aceea este nevoie de o protecție suplimentară.
Vaccinurile nazale ar putea proteja nu numai plămânii, ci și membranele mucoase care căptușesc tractul respirator superioar, cum este nasul. Astfel de vaccinuri nu sunt ceva nou. De exemplu, în S.U.A. există un vaccin nazal împotriva gripei denumit FluMist, care instruiește organismul să detecteze patru tulpini diferite. În Europa, un vaccin similar se numește Fluenz Tetra. Fiecare virus gripal din aceste vaccinuri este slăbit, dar el se poate replica în corp. Virusurile atenuate se dezvoltă cel mai bine la temperaturile mai scăzute din nările noastre, nu în mediul mai cald din plămâni, ceea ce reprezintă o barieră în calea transmiterii lor în plămâni. La nivelul nasului, virusul declanșează un răspuns imunitar, astfel încât corpul să-și pregătească apărarea.
Deja există în jur de zece vaccinurie nazale împotriva COVID-19 aflate în diferite faze de evaluare clinică în toată lumea. Un vaccin dezvoltat de compania farmaceutică Altimmune a fost abandonat după ce rezultatele preliminare au arătat că acesta nu a declanșat un răspuns imun bun la persoanele sănătoase. Alte vaccinuri au arătat rezultate promițătoare în testele efectuate pe animale.
Perspectiva de a avea vaccinuri nazale care ar putea fi capabile să stopeze transmiterea mai bine decât vaccinurile existente este captivantă. Însă aceste tipuri de vaccinuri mai au un drum lung de parcurs înainte de a ajunge în farmacii sau cabinete medicale.
Mai întâi, este esențial ca vaccinurile nazale să ofere echilibrul corespunzător. Ele trebuie să fie suficient de puternice pentru a declanșa un răspuns imunitar, dar și suficient de slabe pentru a nu provoca simptome nedorite sau efecte secundare.
Unele vaccinuri nazale sunt asemănătoare cu vaccinurile gripale și includ virusuri vii, dar slăbite. Cea mai mare parte a acestor virusuri nu sunt coronavirusul însuși, ci o proteină a acestuia, pe care corpul nostru o recunoaște. Un exemplu în acest sens este proteina spike, cu ajutorul căreia virusul pătrunde în celule.
În al doilea rând, vaccinurile nazale se confruntă cu aceeași problemă ca vaccinurile COVID-19 actuale. Ce se întâmplă atunci când coronavirusul evoluează și poate ocoli anumite părți ale sistemului imunitar? Deja am văzut consecințele acestui lucru în cazul variantelor Delta și Omicron ale SARS-CoV-2. Vaccinurile nazale ar putea avea nevoie de actualizări periodice, la fel ca în cazul vaccinurilor actuale.
Sursa: Science News