Oamenii de știință au descoperite unele dintre cele mai solide dovezi ale faptului că pe planeta Venus există activitate vulcanică. Deoarece Venus este cel mai apropiat vecin al nostru și inițial a avut apă pe suprafața sa, s-a pus problema de ce peisajul venusian este infernal, în timp ce pe Pământ există viață.
Se știe de ceva vreme că planeta Venus este acoperită cu vulcani, însă nu era clar dacă aceștia mai sunt activi. Prin studierea imaginilor realizate de sonda Magellan a NASA între anii 1990 și 1992, cercetătorii au stabilit că un vulcan localizat în zona Atla Regio și-a modificat forma în două imagini realizate la un interval de opt luni. Acest lucru sugerează o erupție sau o scurgere de lavă.
O planetă infernală
Venus are o atmosferă densă, cu temperaturi de 450 de grade Celsius, ceea ce face dificilă explorarea suprafeței sale cu ajutorul roverelor sau al altor sonde. Așadar, cele mai de încredere date de până acum sunt cele colectate de sonda Magellan.
Robert Herrick, geofizician la Universitatea din Fairbanks, Alaska, și Scott Hensley, expert în utilizarea radarelor la Jet Propulsion Laboratory (JPL), care face parte și din echipa VERITAS, au analizat imaginile radar realizate de sonda Magellan în zonele unde se bănuia existența activității vulcanice.
Provocarea a constat în faptul că sonda Magellan a fotografiat planeta în trei treceri în decursul de 24 de luni. La fiecare trecere, sonda și-a îndreptat radarul spre suprafața planetei într-un unghi diferit. Pentru ca oamenii de știință să observe modificarea suprafeței planetei în timp, ei au trebuit să suprapună aceste imagini realizate la diferite unghiuri și să caute zonele în care terenul se aliniază. Rezoluția scăzută a imaginilor a reprezentat o altă problemă.
Modificările din forma vulcanului sugerează că erupția acestuia nu a fost una explozivă, de genul Muntelui Sf. Elena din S.U.A., ci una lentă, de lungă durată, de genul vulcanului Kilauea din Hawaii.
La sfârșitul anilor 2020 sau începutul anilor 2030, NASA plănuiește să lanseze misiunea VERITAS, un satelit care va cartografia din spațiu întreaga suprafață a lui Venus.
Sursa: Nature