Un studiu identifică 13.000 de gene comune la ierburi

publicat de Florin Mitrea
2 vizualizări
Un studiu identifică 13.000 de gene comune tuturor ierburilor

Un nou studiu de biologie computațională a cartografiat peste 13.000 de grupuri de gene codificatoare de proteine care au fost conservate la ierburi, oferind astfel cercetătorilor unelte puternice pentru investigarea funcțiilor genelor la aceste specii de plante vitale din punct de vedere ecologic și economic. Rezultatele studiului au fost publicate în revista Bioinformatics Advances.

Bazându-se pe datele genomice de la 16 specii de ierburi complet secvențiate din cadrul Ensambl Plants, studiul a identificat 13.312 de gene „universale” la ierburi extrem de bine conservate. Aceste grupuri de gene sunt prezente la toate ierburile studiate, iar genele din cadrul grupurilor sunt foarte asemănătoare, ceea ce sugerează că sunt responsabile de funcții vitale tuturor ierburilor.

Studiul a mai identificat 4.609 grupuri de gene implicate în funcții specifice la monocotiledonate, comelinide sau ierburi – un pas înainte important în înțelegerea trăsăturilor care au dus la succesul evolutiv al ierburilor.

Ceea ce scoate în evidență noul studiu este tehnica statistică utilizată, cunoscută sub denumirea de Modelul Markov Ascuns (Hidden Markov Model), care pune accentul pe părțile conservate ale genelor importante pentru a funcție, în loc de a considera întreaga secvență. Această tehnică a depășit o abordare mai simplistă bazată pe identitatea procentuală a secvenței în distingerea între genele specifice și genele nespecifice cunoscute.

Cercetătorii care lucrează în domeniul descoperirii genelor pot acum consulta noua bază de date universal_grass_peps pentru a determina dacă genele lor de interes sunt conservate în toată familia ierburilor și dacă sunt asociate cu adaptări specifice unei descendențe.

Din aceeași categorie

Informațiile de pe acest website au un caracter pur informativ și nu ar trebui utilizate în scop medical, legal sau pentru crearea unor documente de natură profesională. Informațiile prezentate nu ar trebui considerate absolut corecte, complete și actualizate la zi. 

© 2022-2025 Info Natura – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii