APM 08279+5255 nu este un quasar tipic. Gaura neagră supermasivă din centrul său cântărește cât 20 de miliarde de sori, fiind unul dintre cele mai masive obiecte din universul cunoscut. Gaura neagră are în jurul său o cantitate enormă de vapori de apă, care se întinde pe câteva sute de ani-lumină. Energia produsă de quasar este echivalentă cu cea produsă de un trilion de sori.
Ceea ce este uimitor în legătură cu acest quasar este cantitatea masivă de vapori de apă. Prin contrast, Calea Lactee conține de 4.000 de ori mai puțină apă în formă gazoasă, majoritatea fiind sub formă înghețată. Prezența acestei cantități de apă pe APM 08279+5255 indică existența unui mediu capabil să încălzească gazul din jurul quasarului – razele X și radiațiile infraroșii care fac gazul fierbinte și dens.
Descoperirea apei pe un quasar atât de îndepărtat are legătură nu doar cu quasarul însăși, ci și cu condițiile atmosferice ale acestuia. Din punct de vedere astronomic, apa este o moleculă minoritară, dar este utilă pentru determinarea unor proprietăți termodinamice precum temperatura și presiunea gazului. Chiar dacă temperatura gazului din jurul quasarului este de -53 de grade Celsius, ea este mult mai ridicată decât cea întâlnită în galaxii precum Calea Lactee.
Acest rezervor imens de apă a fost descoperit datorită dezvoltării tehnologiei milimetrice și submilimetrice, cum este spectrograful Z-Spec din dotarea telescopului Caltech Submillimeter Observatory din Hawaii. Astfel de instrumente sunt importante pentru studierea începuturilor universului și a expansiunii acestuia.
Sursa: EcoNews