Un ordin de evacuare de la Fukushima, ridicat după 11 ani

publicat de Florin Mitrea
101 vizualizări
Orașul Okuma

Un ordin de evacuare impus datorită nivelurilor ridicate de radiații a fost ridicat într-o parte a orașului Okuma din apropierea Centralei Nucleare Fukushima, ceea ce a permis rezidenților să se reîntoarcă acasă permanent pentru prima dată după dezastrul nuclear din martie 2011.

Restricțiile din orașul Okuma au fost ridicate în data de 30 iunie, la ora 9 AM. Districtul cu o suprafață de circa 8,6 kilometri pătrați, inclusiv zona din jurul JR Ono Station, a fost reproiectat ca bază de reconstrucție și revitalizare, în urma activității de decontaminare desfășurate pentru a reduce nivelurile de radiații.

Întreaga populație de 11.500 de locuitori a orașului Okuma a fost forțată să evacueze zona după cutremurul și tsunamiul din martie 2011, care au cauzat accidentul nuclear ce a făcut zona nelocuibilă.

”Acesta este un punct de cotitură major în privința reconstrucției, însă va fi nevoie de timp ca să ajungem la orașul plin de viață din trecut”, a declarat primarul orașului Okuma, Jun Yoshida.

În timp ce în zona redeschisă recent trăia în trecut aproximativ 60% din populația orașului, cu 5.888 de locuitori înregistrați în 2.233 de reședințe, doar 49 de oameni din 18 reședințe au rămas permanent din decembrie pentru a face pregătirile necesare întoarcerii restului populației.

Chiar și la peste un deceniu de la dezastru, o zonă cu o suprafață totală de circa 337 de kilometri pătrați din prefectura Fukushima rămâne interzisă din cauza nivelurilor ridicate de radiații. La nivelul lunii aprilie 2022, aproximativ 21.000 de oameni erau înregistrați ca rezidenți în această zonă.

În urma ridicării ordinului de restricție, Okuma a devenit a doua municipalitate din prefectura Fukushima care a permis oamenilor să se reîntoarcă acasă, după ce un ordin de evacuare similar a fost ridicat pentru a parte a orașului Katsurao, în data de 12 iunie.

Este de așteptat ca un alt ordin de evacuare să fie ridicat în iulie în cazul orașului Futaba, în timp ce restricțiile din municipalitățile Tomioka, Namie și Iitate urmează să fie ridicate în primăvara anului următor.

Sursa: Kyodo News

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii