Tigrul este cea mai mare felină din lume. Blana sa este de culoare portocaliu-roșcată, cu dungi verticale negre, de dimensiuni variate și situate la distanțe diferite între ele. La unele subspecii, blana are nuanțe mai deschise și poate fi complet albă, cu dungi verticale închise la culoare. Bărbia, gâtul, pieptul, abdomenul și partea inferioară a membrelor sunt deschise la culoare sau chiar albe. Deasupra ochilor, blana este de culoare albă, iar în spatele urechilor există o pată albă. Coada este de culoare portocaliu-roșcată, cu mai multe dungi închise la culoare.
Lungimea corpului variază în funcție de subspecie, de la 1,4 la 3,5 metri, iar lungimea cozii este între 60 și 90 cm. Înălțimea ajunge până la 1,15 metri. Un mascul adult cântărește, de obicei, de la 180 până la 250 kg. Femelele sunt mai mici decât masculii, ajungând la 120-140 kg.
Tigrul are un corp masiv, musculos și flexibil. Coada este lungă și lăsată puțin în jos. Capul este rotund, iar urechile sunt mici. Structura labelor este adaptată pentru a executa salturi, amortizând căderea și conferindu-i tigrului un mers silențios. Labele anterioare sunt mai scurte decât cele posterioare și numără cinci degete; labele posterioare sunt prevăzute cu patru degete.
Tigrul
Regnul: Animalia
Încrengătura: Chrodata
Subîncrengătura: Vertebrata
Clasa: Mammalia
Ordinul: Carnivora
Subordinul: Feliformia
Familia: Felidae
Genul: Panthera
Specia: Panthera tigris
Distribuție
Tigrii trăiesc în sudul și sud-estul Asiei, dar și în estul îndepărtat al Rusiei și China. Ei preferă pădurile de pin și de foioase cu frunze late sau pădurile de amestec, unde vegetația ripariană oferă hrană și apă.
Pe subcontinentul indian, aceste feline se întâlnesc în principal în pădurile tropicale și subtropicale umede de foioase, cu frunze veșnic verzi, în pădurile tropicale uscate și în pădurile mlăștinoase din Sundarbans. Tigrii mai pot fi întâlniți și în pădurile din turbăriile de joasă altitudine, în pădurile montane accidentate sau în junglele cu ierburi înalte.
Comportament și stil de viață
Tigrii sunt animale solitare, cu excepția sezonului de împerechere și când femelele nasc. Le place să fie singuri și să cutreiere teritoriile lor uriașe în căutarea hranei. Tigrii sunt animale teritoriale, marcându-și teritoriul prin zgârieturi lăsate pe copaci. De obicei, sunt cel mai activi în perioada nopții, atunci când prada lor este activă, dar pot vâna și în timpul zilei.
Tigrii preferă să vâneze în zone cu vegetație deasă, unde există rute pe care să se poată deplasa fără a face zgomot. Ei trântesc prada la pământ cu ajutorul corpului lor masiv și o ucid prin mușcarea gâtului. Sunt foarte buni înotători și se scaldă adesea în iazuri, lacuri și râuri, răcorindu-se astfel în zilele călduroase; pot chiar ucide prada în timp de înoată.
Tigrii comunică prin expresii faciale și vocal. Cea mai comună expresie facială este ”postura de apărare”, în care animalul își arată colții, își aplatizează urechile, iar pupilele i se măresc. La fel ca alți membri ai familiei lor, tigrii rag, în special în situații agresive, în timpul sezonului de împerechere sau când își ucid prada. Alte moduri de comunicare vocală sunt mârâitul, mormăitul și mieunatul.
Dietă și hrănire
Toți tigrii sunt carnivori, hrănindu-se în principal cu căprioare, bivoli de apă, porci sălbatici și antilope. Uneori vânează urși leneși, câini, maimuțe, iepuri de câmp, leoparzi, pitoni și crocodili.
Comportament de împerechere
Tigrii sunt animale poligine. Nu există nicio asociere între mascul și femelă în afara sezonului de reproducere, iar masculii dintr-o zonă pot intra în competiție pentru o femelă aflată în călduri.
Perioada de reproducere este din noiembrie până în aprilie. Sarcina durează aproximativ 103 zile, după care femela dă naștere la 1-7 pui, care cântăresc 780-1.600 g și se nasc cu pleoapele lipite. Ochii puilor se deschid la 6-14 zile după naștere.
În primele 11-14 zile de după naștere, femela își petrece cea mai mare parte a timpului alăptându-și puii. Înțărcarea are loc la vârsta de 90-100 de zile. Puii rămân cu mama lor până la o vârstă cuprinsă între 18 luni și 3 ani. Maturitatea sexuală este atinsă la vârsta de 3-4 ani la femelă și de 4-5 ani la mascul.
Populație și amenințări
Principalele cauze ale declinului populațiilor de tigru sunt pierderea și fragmentarea habitatelor și braconajul. Tigrii sunt și victime ale conflictelor dintre om și animale, mai ales în zonele cu densitate mare a populației umane.
Potrivit Defenders of Wildlife, populația totală a tigrilor este de 3.000-4.500 de indivizi. Se estimează că există mai puțin de 2.000 de tigri bengalezi, 750-1.300 de tigri indochinezi, 450 de tigri siberieni, 400-500 de tigri de Sumatra și 600-800 de tigri malaysieni. Potrivit Listei Roșii a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN), populația totală a speciei numără 2.154-3.159 de indivizi adulți.
La nivel general, tigrii sunt clasificați ca specie amenințată cu dispariția pe Lista Roșie a IUCN, iar astăzi numărul lor este în scădere.
Tigrul ajută la controlul populațiilor de erbivore mari, care pun presiune pe diferite comunități de plante. Datorită rolului lor de prădători de top, tigrii sunt considerați o specie-cheie.
Sursa: Animalia.bio