TESS descoperă prima sa planetă solitară

publicat de Florin Mitrea
37 vizualizări
TESS descoperă prima sa planetă solitară

Au fost descoperite peste 5.000 de planete care orbitează alte stele din univers. Unul dintre sateliții care caută astfel de exoplanete este TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite). Astronomii care operează TESS cred că au făcut o descoperire surprinzătoare: o planetă care călătorește singură prin univers sau o planetă solitară. Aceasta a fost descoperită cu ajutorul fenomenului de microlentilă gravitațională, care are loc atunci când o planetă trece prin fața unei stele și distorsionează lumina emisă de aceasta, dezvăluindu-și astfel prezența.

Planetele solitare, aceste obiecte cosmice misterioase, călătoresc prin spațiu fără a interacționa gravitațional cu o stea. Originea lor este de mult timp un subiect de dezbateri, dar o teorie populară sugerează că ele au fost expulzate dintr-un sistem stelar în timpul formării lor sau datorită unor interacțiuni gravitaționale ulterioare.

Simulările arată că aceste obiecte libere ar trebui să fie numeroase în galaxie, însă, până acum, nu au fost detectate prea multe. De aceea, se pare că populara teorie a expulzării lor dintr-un sistem stelar nu spune întreaga poveste. Se crede că există mai multe mecanisme de formare a planetelor solitare, în funcție de masa acestora.

Planetele solitare cu masă mare s-ar putea forma în izolare, prin intrarea în colaps a maselor de gaze cosmice, în timp ce planetele solitare de masa mică (comparabile cu Pământul) ar putea fi expulzate din sistemul stelar în urma interacțiunilor gravitaționale.

Observatorul TESS

Observatorul TESS își reia operațiunile normale

În aprilie 2018, NASA a lansat satelitul TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite), succesorul Telescopului Spațial Kepler [...]

Detectarea unor astfel de obiecte călătoare printre stele este mult mai plină de provocări decât ne-am aștepta. Capacitatea lor mică de a reflecta radiația electromagnetică le face aproape imposibil de observat. Aici ne vine de ajutor fenomenul de microlentilă gravitațională, o tehnică bazată pe trecerea planetei prin fața unei stele, gravitația sa concentrând lumina emisă de stea, ceea ce determină o ușoară modificare a strălucirii pe măsură ce planeta se deplasează.

O echipă de astronomi a utilizat TESS pentru a căuta astfel de evenimente de microlentilă. TESS a fost lansat pe orbită în aprilie 2018 și scanează regiuni întinse ale cerului pentru a monitorizarea strălucirea de zeci de mii de stele. Modificările din intensitatea luminii ar putea indica prezența unei planete solitare care trece liniștită prin fața unei stele. Această sarcină nu este una ușoară, având în vedere că multitudinea de asteroizi din Sistemul Solar, exoplanetele din sistemele stelare și chiar erupțiile stelare pot furniza indicații false. Din fericire, cercetătorii au la dispoziție algoritmii care să îi ajute la identificarea potențialelor ținte.

Echipa și-a publicat rezultatele în revista Astrophysical Journal și a raportat o potențială planetă solitară asociată cu steaua TIC-107150013, situată la o distanță de 3,2 parseci. Fenomenul de microlentilă gravitațională a durat 0,074 +/- 0,002 zile și a dezvăluit o curbă a lumii specifică unei planete solitare. Aceasta reprezintă prima planetă solitară descoperită de TESS.

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii