Atunci când ne referim la termite, ne-am putea gândi la pericolul pe care aceste insecte îl pot reprezenta pentru casele noastre odată ce se instalează aici și încep să mănânce lemnul. Însă, de fapt, doar aproximativ 4% dintre speciile de termite din lume sunt considerate dăunătoare.
În natură, termitele care se hrănesc cu lemn joacă un rol important în ecosistemele calde tropicale și subtropicale. Hrănindu-se cu lemn, ele reciclează nutrimentele esențiale din sol și eliberează carbonul înapoi în atmosferă.
Studiul realizat recent cuantifică pentru prima dată cât de mult le place termitelor căldura. Rezultatele sunt uimitoare: termitele mănâncă lemnul mult mai repede în condiții de căldură. De exemplu, termitele din regiunile cu temperaturi de 30 °C consumă lemnul de șapte ori mai repede decât cele din regiunile cu temperaturi de 20 °C. Mai mult, încălzirea globală contribuie la extinderea habitatelor favorabile termitelor.
Lemnul mort în ciclul global al carbonului
Arborii joacă un rol pivotal în ciclul global al carbonului. Ei absorb dioxidul de carbon din atmosferă prin fotosinteză, iar aproximativ jumătate din acest carbon este încorporat în masa plantelor.
Majoritatea arborilor cresc lent în înălțime și în diametru, iar o mică proporție a lor mor. Rămășițele lor se adaugă lemnului mort din pădure, în care carbonul se acumulează până când lemnul mort este ars sau descompus de către microbi (ciuperci și bacterii) sau insecte, așa cum sunt termitele.
Dacă lemnul mort este consumat rapid, carbonul pe care acesta în stochează este eliberat repede în atmosferă. Însă dacă descompunerea este lentă, atunci cantitatea de lemn mort poate crește, încetinind acumularea de dioxid de carbon și metan în atmosferă.
Ciclul carbonului, coloana vertebrală a vieții de pe Pământ
Carbonul și ciclul carbonului reprezintă coloana vertebrală a vieții de pe Pământ. Compușii de carbon reglează temperatura planetei [...]
Termitelor le place căldura
Experimentele realizate de cercetători au confirmat că rata de descompunere a lemnului mort de către microbi se dublează cu fiecare creștere de 10 grade Celsius a temperaturii medii anuale. Rata de descompunere se intensifică și mai mult odată cu creșterea nivelului anual de precipitații.
În cazul termitelor, există o relație mai strânsă între rata de descompunere și temperatură: lemnul mort este descompus aproape de șapte ori mai repede în siturile mai calde cu 10 grade Celsius decât altele. De asemenea, rata de descompunere a lemnului mort de către termite este mai ridicată în condiții de precipitații medii anuale mai reduse. De exemplu, descompunerea realizată de termite a fost de cinci ori mai rapidă într-un deșert subtropical din Africa de Sud decât într-o pădure tropicală din Puerto Rico.
Termitele și schimbările climatice
Oamenii de știință au realizat o modelare pentru a prognoza modul în care descompunerea lemnului mort de către terminte ar putea fi afectată la nivel global de schimbările climatice.
Cercetătorii prognozează că, în deceniile viitoare, activitatea termitelor se va intensifica pe măsură ce încălzirea climei va oferi habitate favorabile acestor insecte mai la nord și mai la sud de ecuator. Aceasta însemană că ciclul carbonului se va accelera și va elibera mai repede în atmosferă carbonul stocat în arbori, ceea ce ar putea limita stocarea carbonului în aceste ecosisteme.
Sursa: Science Alert