Telescopul Gaia dezvăluie nucleul original al galaxiei noastre

publicat de Florin Mitrea
117 vizualizări
Calea Lactee

O echipă internațională de cercetători a descoperit nucleul original al galaxiei noastre, Calea Lactee, potrivit unui articol publicat pe Phys.org.

Astronomii au emis de mult timp ipoteza conform căreia un nucleu de stele ar trebui să existe în centrul galaxiei Calea Lactee, însă, până acum, nu a fost descoperită vreo dovadă în acest sens. În cadrul studiului recent, cercetătorii au analizat datele colectate de Telescopul Spațial Gaia pentru a găsi dovezi. Ipoteza sugerează că, dacă în centrul galaxiei există un nucleu de stele, acestea ar conține mult mai puține metale decât alte stele, deoarece ele s-ar fi format înainte ca metalele să se fi răspândit prin Calea Lactee după formarea acesteia, în urmă cu aproximativ 12,5 miliarde de ani.

Așadar, aceste stele ar fi formate predominant din hidrogen și heliu. Căutarea unor astfel de stele a ușurat oarecum lucrurile, împreună cu ipoteza conform căreia nucleul de stele, dacă acesta există cu adevărat în centrul galaxiei, ar trebui să se afle în Constelația Săgetătorului, care pare a fi localizată în centrul discului ce reprezintă galaxia noastră.

Calea Lactee

Calea Lactee, galaxia noastră

Studierea galaxiei noastre, Calea Lactee, a fost deosebit de dificilă. Astronomii deseori compară acest lucru cu încercarea de a descrie [...]

Cu toate acestea, astronomii tot au avut de studiat circa două milioane de stele, o sarcină deosebit de dificilă. Însă cu ajutorul computerelor și al perseverenței, echipa de cercetători a descoperit ceea ce căuta – un roi de aproximativ 18.000 de stele situat în centrul Căii Lactee. Aceste stele prezintă mai puțin de 3% din concentrația de metale întâlnită în stelele din vecinătate.

Pentru a evalua în continuare roiul de stele, cercetătorii au observat deplasarea acestui în raport cu alte stele din jur și au indicat, de asemenea, localizarea a ceea ce ar trebui să fie centrul discului galactic. De asemenea, au luat în considerare stelele a căror observare este împiedicată de praf sau alte obiecte. Convinși că au descoperit „inima” galaxiei noastre, oamenii de știință au efectuat măsurători și au descoperit că roiul de stele reprezintă doar 0,2% din masa întregii galaxii.

Sursa: Phys.org

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii