Telescopul Event Horizon caută noi ținte interesante

publicat de Florin Mitrea
14 vizualizări
Telescopul Event Horizon

Atât Calea Lactee, cât și galaxia M87 au găuri negre supermasive în centrul lor. Acestea sunt cele mai mari găuri negre pe care le cunoaștem până acum, iar Telescopul Event Horizon (EHT) a realizat imagini uimitoare ale orizontului evenimentelor acestor obiecte cosmice.

Telescopul Event Horizon este rezultatul unei colaborări internaționale care utilizează o rețea de telescoape radio. Conectarea mai multor telescoape printr-o tehnică denumită interferometrie le permite să funcționeze împreună, formând un telescop virtual masiv de mărimea distanței dintre ele. În aprilie 2019, EHT a făcut istorie prin înregistrarea primei imagini a unei găuri negre, localizată în centrul galaxiei M87.

Găurile negre sunt regiuni ale spațiului în care forțele gravitaționale sunt atât de puternice încât nimic nu poate scăpa, nici chiar lumina. Ele se formează din rămășițele stelelor masive care intră în colaps sub propria gravitație, creând un obiect cunoscut sub denumirea de singularitate, cu o densitate infinită. În jurul singularității se află orizonul evenimentelor, dincolo de care nicio informații sau materie nu se mai poate întoarce și care reprezintă punctul de interes la Telescopului Event Horizon.

Sunt planificate mai multe extensii ale seriei de telescoape pentru a îmbunătăți calitatea imaginilor. Acest lucru va contribui la creșterea rezoluției și va permite studierea mai multor găuri negre. Studiile teoretice ale imaginilor găurii negre Sagittarius A* din centrul galaxiei noastre și ale găurii negre din galaxia M87, realizate de Telescopul Event Horizon, favorizează modelele cu câmpuri magnetice semnificative din punct de vedere dinamic. Extensiile necesită noi antene pentru telescoape și alte îmbunătățiri ale infrastructurii, iar la final vor fi posibile observații în benzile de 86-230-345 de GHz, facilitând noi studii.

Țintele au fost alese în urma unei analize exhaustive care a început cu baza de date ETHER, o listă de 3,8 milioane de surse. Lista a fost apoi restrânsă la cele cu o densitate de flux (puterea semnalului) ce a permis măsurătorilor de masă să fie efectuate în domeniul optic. Alte surse cu dimensiuni unghiulare mari sunt adăugate constant în baza de date, astfel încât numărul de ținte posibile va crește în timp.

Galaxiile țintă identificate până în prezent includ: IC1459, NGC45elliptical94, NGC3998, NGC4261, NGC2663, NGC3894, M84, NGC4552, 3C 317, NGC315, NGC1218 și NGC5077. Toate acestea sunt potrivite pentru viitoarele ținte EHT, dar toate prezintă unele asemănări; de exemplu, multe dintre ele sunt galaxii eliptice, dar câteva sunt clasificate drept galaxii lenticulare.

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii