Sonda JUICE este pregătită pentru întâlnirea cu lunile lui Jupiter

publicat de Florin Mitrea
56 vizualizări
Sonda JUICE

Lansată pe 14 aprilie 2023, sonda Jupiter Icy Moons Explorer (JUICE) a Agenției Spațiale Europene și-a finalizat desfășurarea panourilor solare și a celorlalte antene și instrumente, în timp ce se află pe drum către cea mai mare planetă din sistemul nostru solar.

Totuși, primele șase săptămâni în spațiu nu au fost lipsite de evenimente, deoarece instrumentul RIME (Radar for Ice Moons Exploration) s-a blocat și nu a putut fi desfășurat din prima încercare. Inginerii au avut nevoie de peste o lună pentru a rezolva problema, iar acum instrumentul este complet funcțional. RIME este considerat critic pentru misiune, deoarece instrumentul va cartografia sub crusta de gheață a lunilor Europa, Ganymede și Callisto.

Setul de instrumente de la bordul lui JUICE va fi responsabil de explorarea sistemului lui Jupiter, prin efectuarea a 35 de zboruri în jurul sateliților Europa, Ganymede și Callisto, despre care se crede că găzduiesc apă în stare lichidă sub crustele de gheață.

Dintre cele zece instrumente, trei sunt cele mai importante pentru misiune: RIME, JANUS și RPWI. Antena RIME va cartografia mediile interioare de sub crustele acestor lumi înghețate. Instrumentul optic JANUS va realiza imagini la 13 lungimi de undă diferite, de la lumină violetă până aproape de infraroșu. Instrumentul RPWI (Radio & Plasma Wave Investigation) va fi responsabil pentru realizarea unei hărți tridimensionale a câmpurilor electrice ale lui Jupiter și a interacțiunilor dintre magnetosfera masivă a planetei și lunile Europa, Ganymede și Callisto.

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii