Sonda indiană Chandrayaan-3 a devenit prima sondă care coboară în apropierea polului sud al Lunii, făcând din India a patra națiune care reușește o aselenizare controlată pe satelitul nostru natural.
Aselenizarea sondei reprezintă un succes major al Organizației Indiene de Cercetare Spațială, care a avut o încercare nereușită de a ajunge pe Lună în anul 2019, cu precedenta misiune Chandrayaan. ISRO a scris pe Twitter că a stabilit legătura cu landerul și că are imagini cu rampa utilizată de rover pentru a ajunge pe suprafața Lunii.
Chandrayaan-3, a treia misiune lunară a Indiei, a decolat pe 14 iulie. Racheta a urcat pe orbită o sondă spațială de 3,9 tone, în interiorul căreia se afla un lander de 1,75 tone numit Vikram, împreună cu un vehicul robotic (rover) cu șase roți numit Pragyan. Roverul se va deplasa în jurul locului de aselenizare timp o zi lunară (14 zile terestre).
Polul sud al Lunii, o regiune dificilă pentru aselenizare, a atras atenția oamenilor de știință datorită potențialei existențe a apei înghețate și a unui crater ce ar putea oferi indicii despre compoziția sistemului Sistemului Solar la începuturile sale.
Către această regiune a satelitului nostru natural se vor îndrepta mai multe misiuni în anii următori. Pe 19 august, sonda rusească Luna 25 s-a prăbușit pe Lună cu câteva zile înainte de a încerca să aselenizeze la polul sud.
Succesul înregistrat de India oferă încredere în competența tehnologică a industriei spațiale indiene și ar putea atrage investiții în sectorul spațial privat din India.
Sursa: Nature