Rujeola, o boală infecțioasă extrem de contagioasă

publicat de Florin Mitrea
28 vizualizări
Virusul rujeolei (ilustrație)

Rujeola sau pojarul este o boală extrem de contagioasă cauzată de un virus. Ea se răspândește cu ușurință atunci când o persoană infectată respiră, tușește sau strănută. Rujeola poate afecta pe oricine, însă este mai des întâlnită la copii.

Virusul rujeolei infectează tractul respirator și se răspândește apoi în tot corpul. Simptomele includ febră puternică, tuse, scurgeri nazale și iritația pielii. Vaccinarea este cea mai bună cale de prevenire a îmbolnăvirii de rujeolă și de a împiedica răspândirea acesteia. Vaccinul este sigur și ajută organismul să lupte împotriva virusului.

Înainte de introducerea, în anul 1963, a vaccinului contra rujeolei și a vaccinării pe scară largă, epidemiile majore de rujeolă apăreau la fiecare 2-3 ani și provocau circa 2,6 milioane de decese în fiecare an. Se estimează că în 2021 au murit de rujeolă 128.000 de oameni, majoritatea copii cu vârsta de sub cinci ani.

Simptomele rujeolei

Simptomele rujeolei apar la 10-14 zile după expunerea la virus. Iritația proeminentă a pielii este cel mai vizibil simptom. Primele simptome durează, de obicei, 4-7 zile și includ scurgeri nazale, tuse, înroșirea și lăcrimarea ochilor, puncte albe mici pe obraji. Iritația pielii începe la 7-18 zile după expunere, de obicei pe față și pe partea superioară a gâtului, după care se răspândește la nivelul mâinilor și picioarelor. De obicei, iritația dispare după 5-6 zile.

Decesele provocate de boală se datorează complicațiilor cauzate de boală, cum ar fi: orbire, encefalită (o infecție care afectează creierul), diaree severă și deshidratare, infecții ale urechii, dificultăți grave în respirație (inclusiv pneumonie).

Dacă o femeie se îmbolnăvește de rujeolă în timpul sarcinii, boala poate fi periculoasă pentru mamă și poate duce la naștere prematură.

Complicațiile sunt mai frecvente la copii sub 5 ani și la adulții de peste 30 de ani. Ele sunt mai dese la copiii malnutriți, în special la cei cu carență de vitamina A și cu sistemul imunitar slăbit (din cauza HIV sau a altor afecțiuni). La rândul său, rujeola poate slăbi și ea sistemul imunitar.

Cine este în pericol de a contact rujeola?

Orice persoană neimunizată (nevaccinată sau la care vaccinul nu a declanșat dezvoltarea imunității) se poate infecta. Copiii nevaccinați și femeile însărcinate prezintă riscul cel mai ridicat de complicații grave.

Rujeola este destul de răspândită în unele părți ale Africii, Orientului Mijlociu și Asiei. Marea majoritate a deceselor cauzate de rujeolă apar în țările subdezvoltate, în care infrastructura de sănătate este slab dezvoltată.

Modul de transmitere a rujeolei

Rujeola este una dintre cele mai contagioase boli din lume, fiind transmisă prin contactul cu secrețiile respiratorii infectate (tuse sau strănut) sau prin inspirarea aerului expirat de o persoană infectată. Virusul rămâne activ și contagios în aer sau pe suprafețe până la două ore. Acesta este motivul pentru care virusul este infecțios, iar o persoană infectată poate infecta 9 din 10 persoane nevaccinate cu care vine în contact.

Epidemiile de rujeolă pot duce la complicații grave și la moarte, mai ales la copiii de vârste fragede și malnutriți.

Tratament

Nu există un tratament specific pentru rujeolă. Îngrijirea medicală trebuie să se concentreze pe atenuarea simptomelor și prevenirea complicațiilor. Consumul de multă apă și tratamentul pentru deshidratare pot contribui la înlocuirea fluidelor pierdute prin diaree sau vomă. O dietă sănătoasă este importantă. Pot fi utilizate antibiotice pentru tratarea pneumoniei și a infecțiilor oculare sau de ureche.

Toți copii și adulții bolnavi de rujeolă trebuie să primească două doze de vitamina A, la o distanță de 24 de ore. Vitamina A ajută la prevenirea afectării ochilor și a pierderii vederii, precum și la reducerea riscului de deces.

Prevenire

Vaccinarea este cea mai eficientă cale de prevenire a îmbolnăvirii. Toți copiii ar trebui vaccinați împotriva rujeolei, deoarece vaccinul este sigur, eficient și ieftin.

Copii ar trebui să primească două doze de vaccin pentru asigurarea unei imunități eficiente. De obicei, prima doză se administrează la vârsta de 9 luni (în țările în care rujeola este frecventă) sau de 12-15 luni (în celelalte țări). A doua doză ar trebui administrată la vârsta de 15-18 luni.

Vaccinul contra rujeolei se administrează singur sau în combinație cu vaccinurile pentru oreion, rubeolă și/sau varicelă.

Vaccinarea împotriva rujeolei, combinată cu campaniile de imunizare în masă din țările cu rate ridicate de îmbolnăvire, sunt cruciale pentru reducerea deceselor cauzate de rujeolă la nivel mondial. Vaccinul împotriva rujeolei este folosit de aproximativ 60 de ani și costă mai puțin de 1 dolar per copil. Vaccinul este folosit și în situații de urgență pentru a opri răspândirea focarelor. Riscul de apariție a focarelor de rujeolă este deosebit de mare în rândul refugiaților, care ar trebui vaccinați cât mai curând posibil.

În anul 2022, 74% dintre copii au primit două doze de vaccin, iar 83% au primit o singură doză de vaccin până la împlinirea vârstei de un an. Pentru dezvoltarea unei bune imunități și prevenirea epidemiilor, se recomandă două doze de vaccin.

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii