„Roci de plastic”, descoperite pe o insulă îndepărtată

publicat de Florin Mitrea
85 vizualizări
Rocă de plastic

Există puține locuri pe Pământ la fel de izolate ca Insula Trinidad, un afloriment vulcanic situat la 3-4 zile de călătorie cu barca în largul coastelor Braziliei. În ciuda acestei izolări, geologii brazilieni au fost surprinși să descopere aici semnele impactului activităților umane: roci formate din excesul de poluare cu plastic ce plutește pe apele oceanului.

Cercetătorii lucrau lângă rezervația naturală Turtle Beach, cel mai mare teritoriu de reproducere pentru țestoasa verde (o specie amenințată), când au observat un afloriment straniu format din roci de culoare verde-albăstrui. Analiza în laborator a eșantioanelor prelevate din aceste roci a arătat că acestea reprezintă o formațiune geologică nouă, care conține deșeuri de plastic (predominant plastic de la plasele de pescuit).

Așadar, se pare că acum omenirea acționează ca agent geologic, influențând procesele care altă dată erau complet naturale, cum este cazul formării rocilor. Descoperirea se potrivește cu ideea de antropocen – era geologică în care ființele umane influențează procesele naturale.

Știrea este tulburătoare, deoarece Insula Trinidad este un adevărat paradis tropical, iar izolarea sa a transforma-to într-un refugiu pentru numeroase specii – păsări marine, pești, crabi aproape dispăruți și țestoase verzi. Singura prezență umană pe insula din Atlanticul de Sud sunt o mică bază militară braziliană și un centru de cercetare științifică.

Formațiuni de roci de plastic au mai fost descoperite și în alte părți ale lumii, precum Hawaii, Marea Britanie, Italia și Japonia. Însă Insula Trinidad este cel mai îndepărtat loc în care aceste roci au fost identificate.

Oamenii de știință se tem că, în urma eroziunii, rocile de plastic vor elibera în mediu microplastic și vor contamina lanțul trofic de la nivelul insulei.

Sursa: Phys.org

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii