Blue Origin, compania spațială a multimiliardarului american Jeff Bezos, a înregistrat unul dintre cele mai importante succese din istoria sa: a lansat racheta New Glenn pe orbita Pământului.
Zborul inaugural al lui New Glenn, prima rachetă a companiei suficient de puternică pentru a ridica sateliți pe orbită, a avut loc puțin după ora 7:00 GMT, joi, 16 ianuarie, de la baza Cape Canaveral din Florida, Statele Unite. Demonstrația tehnologică de la bordul rachetei, denumită Blue Ring Pathfinder, a ajuns cu succes pe orbită.
Însă Blue Origin nu a reușit să-și atingă și cel de al doilea obiectiv al misiunii – amerizarea treptei primare a rachetei pe o platformă în largul mării. Această manevră, destinată recuperării și reutilizării boosterelor rachetei, are rolul de reduce costurile lansării.
Un zbor așteptat de mult timp
Blue Origin s-a confruntat cu numeroase amânări ale lansării din cauza condițiilor meteorologice, chiar și în timpul numărătorii inverse. De asemenea, au fost probleme tehnice pe rampa de lansare, cum a fost situația acumulării de gheață, care a amânat lansarea de lunea trecută.
Unul dintre obiectivele misiunii NG-1 a fost acela de a încerca a ateriza boosterul de treapta întâi a rachetei pe o barjă, denumită „Jacklyn”, poziționată în Oceanul Atlantic.
După separarea cu succes a primei trepte a rachetei, Blue Origin a putut reaprinde trei din cele șapte motoare BE-4 pentru a efectua o ardere de reintrare de aproape 30 de secunde. Însă la scurt timp după aceea, telemetria afișată pe ecran a înghețat. Ulterior s-a stabilit că boosterul lung de 116 m nu a amerizat cu succes pe platforma staționară, așa cum fusese programat.
Pe lângă colectarea de date despre rachetă și fluxul de lansare, principalul scop al Blue Origin a fost acela de a duce treapta a doua a rachetei pe orbită și de a testa remorcherul spațial Blue Ring.
Blue Ring va funcționa ca o platformă pentru alți sateliți și va putea transporta încărcături de până la 3.000 kg pe orbita geostaționară, orbita circumlunară (în jurul Lunii) sau chiar pe orbite interplanetare.
Sursa: Spaceflightnow.com